Covid-19 remt Argenx-studies af

Argenx-CEO Tim Van Hauwermeiren. ©DB60013875

De coronacrisis zet bij Argenx een rem op enkele klinische onderzoeken voor potentiële geneesmiddelen. Het meest cruciale onderzoek rond het goudhaantje efgartigimod, de hoeksteen van de 10 miljard beurswaarde, zit echter op koers.

Het aandeel van Argenx krijgt donderdag een tik van 5 procent nadat het Gentse biotechbedrijf, bij de bekendmaking van de halfjaarresultaten, aangegeven heeft dat de coronacrisis een rem zet op enkele klinische onderzoeken rond potentiële geneesmiddelen.

'Omwille van Covid-19 kunnen we minder snel patiënten rekruteren voor klinische studies in ziekenhuizen', legt woordvoerster Joke Comijn uit. Daardoor lopen onder meer de eigen patiëntenstudies met het Argenx-goudhaantje efgartigimod, een kandidaat-middel voor de behandeling van auto-immuunziekten, vertraging op.

'Hoe groot die vertraging zal zijn, kunnen we nu onmogelijk voorspellen', zegt Comijn. 'Omdat we eenvoudigweg niet weten hoe de coronacrisis zal evolueren.'

Verder zijn verschillende patiëntenstudies met cusatuzumab, een kandidaat-middel voor de behandeling van AML (acute leukemie), tijdelijk gepauzeerd door partner Janssen Pharmaceutica, die ze organiseert.

'Het is vandaag heel moeilijk om zulke studies uit te voeren omdat zulke patiënten sowieso al erg fragiel zijn en het momenteel erg moeilijk is om eventuele bijwerkingen in de gaten te houden', zegt Comijn.

Uitstekende resultaten

Een belangrijke nuance is dat veruit het belangrijkste product in ontwikkeling, dat rond de behandeling van de spierziekte myasthenia gravis (MG) met efgartigimod, op koers zit.

Argenx publiceerde eerder dit jaar nog uitstekende fase-3-resultaten. Dat is de laatste fase voor de commercialisering. Het gaf al aan het dossier nog dit jaar in te willen dienen bij de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA. De commerciële lancering op de cruciale Amerikaanse markt volgt dan in de loop van 2021.

De tik van donderdag moet ook afgezet worden tegen de eerdere beurshausse. De hoop dat efgartigimod tot een blockbuster kan uitgroeien heeft de beurswaarde van het twaalf jaar oude Gentse bedrijf tot 10 miljard euro opgetild (zie grafiek).

Met een winst van 42 procent sinds Nieuwjaar is Argenx de op één na best presterende Bel20'er. De beste prestatie is de klim van 57 procent voor UCB, dat eerder deze week ook bevestigde dat enkele onderzoeken door Covid-19 vertraging oplopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud