Curetis verlaagt opnieuw verwachtingen

Het management van Curetis bij het diagnosetoestel Unyvero ©Curetis

Het Duitse biotechbedrijf met notering in Brussel verwacht dat het minder diagnosetoestellen zal kunnen plaatsen bij ziekenhuizen.

Curetis moet opnieuw gas terugnemen. De concurrent van Biocartis is actief in diagnosetoestellen om bijvoorbeeld te onderzoeken welk type bacterie een longontsteking veroorzaakte. Maar dergelijke Unyvero toestellen, waar bijhorende patronen voor worden verkocht, gaan minder over de toonbank als verwacht.

Lagere verwachtingen

Curetis verlaagt de verwachting voor het aantal geĆÆnstalleerde toestellen. Bij de halfjaarcijfers werd de verwachting van 240 toestellen eind verlaagd naar 'meer dan 200'. Nu wordt het doel van 200 analysetoestellen doorgeschoven naar het eerste kwartaal van 2018.

De reden die Curetis daarvoor aanhaalt is bizar. Zijn Amerikaanse dochter zou een grote bestelling van Unyvero-toestellen plaatsen om voldoende voorraad te hebben met het oog op de lancering daar.

Maar de plaatsing van de toestellen verloopt allerminst vlot. In het derde kwartaal - door de zomervakantie weliswaar traditioneel een zwakke periode - werden er 9 nieuwe toestellen geplaatst, zodat het totaal uitkomt op 165. Curetis merkt ook op dat een deel van de geplande installaties in het derde kwartaal werden doorgeschoven naar het vierde trimester.

©Curetis

Merk op dat Curetis spreekt over 'plaatsen' en niet verkopen. Klanten kunnen blijkbaar makkelijk de toestellen weer teruggeven. En dat gebeurt ook: 5 klanten stuurden het toestel terug na een test.

Omzet

Omzetgewijs is Unyvero dan ook nog geen voltreffer. Afgelopen kwartaal boekte het een omzet van 0,24 miljoen euro, bijna de helft minder dan een jaar geleden. En op de verkochte machines verdient Curetis nog niets. Het moet de toestellen met zware kortingen braderen om klanten over de streep te trekken getuige het brutoverlies van -0,2 miljoen euro in het kwartaal.

Door de verdere kosten van onderzoek en ontwikkeling nam het operationeel verlies toe van 10,7 miljoen euro in de eerste negen maanden tot -14,5 miljoen euro.

De kaspositie van Curetis zakte tot 21,6 miljoen euro. Dat is zowat de helft van de 44 miljoen euro die Curetis ophaalde met de beursgang in Brussel en Amsterdam. Maar beleggers hebben nog niet veel plezier beleefd aan het aandeel. Van de introductieprijs van 10 euro is door de koersval van vandaag al meer dan 60 procent verdampt.

De vraag is hoe lang Curetis nog met zijn kaspositie toekomt. Het bedrijf verbrandde ruim 1,2 miljoen euro cash per maand. Analisten verwachten dat het bedrijf mogelijk al volgend jaar extra kapitaal zal moeten ophalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud