Curetis wil nog minder zelf doen

Een cartridge van Curetis voor het Unyvero-systeem. Hoe meer Unyvero's, hoe meer cartridges verkocht worden. ©Curetis

De maker van het minilabo Unyvero liet in een half jaar een kwart van zijn personeel gaan. Om dat te bolwerken wil het nog meer inspanningen outsourcen. Een kapitaalverhoging staat op de planning.

Uit de jaarcijfers van het Duitse biotechbedrijf met een Nederlandse en Brusselse beursnotering blijkt dat er één Unyvero-systeem verkocht werd in de laatste drie maanden van 2018. Eind maart staakte Curetis zijn pogingen om Unyvero zelf te commercialiseren: de Italiaanse partner AMD zal 'significant meer commerciële inspanningen kunnen leveren dan Curetis alleen had gekund', herhaalt Curetis in zijn jaarverslag dat donderdag verscheen.

Curetis verkocht wel Unyvero's in 2018, maar dat toont zich niet in de slotsom van 31 december: er werden immers nog meer minilabo's teruggestuurd. Uiteindelijk is de 'geïnstalleerde basis' in de loop van 2018 gekrompen van 175 naar 167 toestellen. Eind september stond die teller op 166, dus kwam er netto eentje bij in de laatste drie maanden.

Curetis laat het nu over aan een partner. Mede daardoor zakte het aantal werknemers in het eerste kwartaal van 116 naar 95 personen (-18%). De beslissing om af te slanken viel al in december.

Kapitaalverhoging

In de vooruitblik op de rest van dit jaar heeft Curetis het over partners waaraan het taken heeft toevertrouwd, en partners die het nog wil vinden. Ondertussen moet het ook permanent de bankrekening in de gaten houden. Eind 2018 was er 10,3 miljoen euro cash. Dat is minder dan de helft van de cash burn in heel 2018 (22,7 miljoen).

10,3 miljoen
Curetis
Curetis had eind vorig jaar nog 10,3 miljoen euro cash in kas.

Door minder zelf te doen en met minder personeel verwacht CEO Oliver Schacht de cash burn bijna te halveren in 2019. Het verslag spreekt over 12,5 tot 15 miljoen euro. Maar in het slechtste geval is de kas midden dit jaar leeg. 'Curetis overweegt tegen 2020 nog meer groeikapitaal aan te trekken om ten minste twaalf maanden verder te kunnen', staat te lezen in de vooruitblik op dit en volgend jaar.

Curetis kan binnenkort 5 miljoen euro schuldfinanciering van de Europese Investeringsbank (EIB) aanspreken, en heeft in een Amerikaans fonds van beheerder Yorkville een investeerder gevonden die tot 20 miljoen euro aan converteerbare obligaties wil kopen. Curetis heeft ook nog eens een adviseur in de arm genomen om samen naar Amerikaanse subsidies te speuren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n