Cyberaanval legt Antwerps labo plat

©BELGAIMAGE

Hackers legden maandagochtend het Algemeen Medisch Laboratorium in Antwerpen lam met gijzelsoftware.

AML werd maandagochtend het slachtoffer van een cyberaanval met zogenaamde ransomware, schrijft Gazet Van Antwerpen. Dat is een vorm van economische chantage waarbij kwaadaardige software systemen versleutelt, om werken onmogelijk te maken. Hackers vragen een som geld om de systemen weer te ontgrendelen.

AML ging niet in op die vraag en waarschuwde de politie, zegt IT-manager Maarten Vanheusden aan Gazet van Antwerpen. Het netwerk werd nu losgekoppeld om stap voor stap na te gaan welke delen van het netwerk getroffen werden. De Federal Computer Crime Unit onderzoekt de zaak.

Ondertussen is het laboratorium wel zo goed als vleugellam. 'We doen er alles aan om zo snel mogelijk opnieuw actief te zijn, uiteraard onder voorbehoud van verdere tegenslagen', zegt Vanheusden.

3.000
tests per dag
AML verwerkt normaal 3.000 coronatests per dag .

In AML in Antwerpen worden op een normale dag zo'n 3.000 coronatests verwerkt, goed voor 5 procent van de Belgische testcapaciteit. Het is het grootste private labo van de provincie Antwerpen.

Of het labo om die cruciale rol specifiek getarget werd, is onzeker. Vaak sturen zulke cybercriminelen eerder breed phishingmails uit, in de hoop dat er onder de vele mensen die ze ontvangen toch enkelingen zijn die toehappen en zo cruciale informatie delen die hen in staat stelt de systemen te infecteren.

Volgens Secutec-CEO Geert Baudewijns waren de hackers alvast niet op zoek naar patiëntengegevens. 'Uit de eerste gegevens die we konden terugvinden blijkt dat dat effectief niet de bedoeling was', zo zegt hij in een gesprek met persagentschap Belga. 'Het was eigenlijk een geluk bij een ongeluk dat ze dit niet wisten, want anders hadden ze wel andere dingen kunnen realiseren. Het enige wat die mensen willen is geld. Ze proberen door het netwerk te gijzelen een betaling te ontvangen van het labo.'

Europol waarschuwde in maart al dat het meer cybercriminaliteit verwacht tijdens deze pandemie, omdat bedrijven meer dan ooit een beroep moeten doen op digitale oplossingen om iedereen aan het werk te houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud