Data helpen risico borstreconstructie beperken

Dankzij doorgedreven data-analyse kunnen de risico's van een borstreconstructie beter in kaart worden gebracht. ©Hollandse Hoogte / Ton Toemen

Via doorgedreven data-analyse zijn Gentse onderzoekers enkele factoren op het spoor gekomen die invloed kunnen hebben op het mislukken van borstreconstructies. Het is een mooi voorbeeld van hoe big data nieuwe inzichten kunnen brengen in de gezondheidszorg.

Borstreconstructies hebben al talloze vrouwen geholpen hun leven na een borstamputatie - doorgaans als gevolg van kanker - opnieuw op te pikken. Vaak wordt gekozen voor een reconstructie met eigen weefsel, in het medisch jargon een DIEAP-flap genoemd.

Reeks 'Het datatijdperk'

Van de app die u opent op uw smartphone tot het bezoek aan uw dokter of het pad dat u aflegt in de supermarkt. Wat gisteren nog banaal leek, verbergt vandaag een technologische revolutie. En die draait rond u.

De onzichtbare netwerken achter uw persoonsgegevens. Vanaf zaterdag 14 september in De Tijd.

Maar die ingreep loopt niet altijd vlekkeloos. In zowat 5 procent van de gevallen moet de operatie overgedaan worden omdat zich bloedklonters vormen die de toevoer van bloed naar de gereconstrueerde borst afsnijden. Zo’n heroperatie is erg belastend en wordt dus beter vermeden.

Om te weten te komen wat de risicofactoren zijn van mislukte operaties, ging het UZ Gent graven in een enorme berg van 7 miljoen datapunten die gedurende acht jaar vergaard werden bij meer dan 700 patiënten. Een paper over het onderzoek, onder leiding van de Gentse dokter Bernard Depypere, verscheen maandag in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Scientific Reports.

Data-analyse

Omdat ze niet precies wisten waar ze naar moesten zoeken, riep het ziekenhuis de hulp in van het Gentse data-analysebedrijf Crunch Analytics. ‘In plaats van een klassiek klinisch onderzoek, waarbij je een bepaalde onderzoekshypothese test, hebben we een algoritme ontworpen dat zelf tientallen onderzoeksvragen stelde én beantwoordde’, zegt woordvoerder Nils Roelandt.

7 miljoen
Datapunten
Het UZ Gent groef in een enorme berg van 7 miljoen datapunten die gedurende acht jaar vergaard werden bij meer dan 700 patiënten.

Dankzij die ‘statistiek op steroïden’, zoals het bedrijf het omschrijft, werd onder meer een link gevonden met de evolutie van de bloeddruk van een patiënt, bepaalde bloedwaarden en bepaalde medicijnen.

Toch zijn 7 miljoen datapunten nog niet genoeg om een algoritme duidelijke voorspellingen te laten maken over het succes van een operatie, klinkt het. ‘In een toekomstig project zouden we daarvoor data van verschillende centra kunnen combineren.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud