voorkennis

De Bourlaschouwburg

Pfizer-CEO Albert Bourla bracht eind april een bezoek aan de vaccinfabriek in Puurs. ©AFP

De Porsche van de vaccins wordt door Wall Street als een Skoda gewaardeerd. Aan Pfizer-CEO Albert Bourla om daar verandering in te brengen.

Hoe ondankbaar de wereld kan zijn, je moet het Pfizer-CEO Albert Bourla niet vertellen. Stel je de mentale gezondheid van een coronamoe Europa voor zonder de stabiele leveringen vanuit Puurs, hofleverancier van de Porsche onder de coronavaccins. Met de aankondiging van zijn gamechangervaccin stuurde Bourla Wall Street via intussen 35 verse records 20 procent hoger.

Opvallende underperformer? Pfizer zelf. Beleggers waarderen de farmareus op 11 keer de verwachte winst over 2021, tegen 30 keer voor het gemiddelde S&P500-aandeel.

De reden? Bourla die in februari 'maar' 15 miljard dollar extra omzet en een winstmarge van 25 à 30 procent op het gamechangervaccin voorspelde. Relatief weinig, omdat partner BioNTech met een deel van de winst gaat lopen. Bovendien kost koken geld: over 2020 stegen de onderzoeks- & ontwikkelingskosten met 1 miljard dollar tot 9,4 miljard.

Bourla heeft deze middag met het kwartaalrapport marge om de prognose voor 2021 op te krikken, menen analisten. Ze rekenen op 19 miljard dollar nettowinst op 62,5 miljard omzet dit jaar, tegenover 12,5 miljard winst op 42 miljard omzet over 2020. De lat ligt op een winst per aandeel van 3,38 dollar per aandeel, boven de 3,15 dollar die Bourla zo 'teleurstellend' voorspelde.

Teleurstellend zal niet de score zijn van Isabel Díaz Ayuso. De 42-jarige leider van de centrumrechtse Partido Popular zal de lokale verkiezingen in de Spaanse hoofdstad Madrid zo goed als zeker winnen omdat ze coronamoeë Madrilenen gaf wat ze willen: meer vrijheid met een verregaande heropening die eerder aan Texas dan aan Europa doet denken, ondanks hardnekkig hoge besmettingen.

De peilingen suggereren dat Ayuso de score van de PP bijna zal verdubbelen, tot zo'n 40 procent. Het recept? Focus op één vijand: de socialistische federale premier Pedro Sánchez. En speel slim in op het superioriteitsgevoel van de Madrilenen: 'Het is erg moeilijk Madrid om 11 uur 's avonds te laten sluiten, in andere provincies is alles sowieso om 8 uur dicht.'

De Madrileense PP-leider Isabel Díaz Ayuso is zo populair dat ze op bierflesjes verschijnt. ©REUTERS/

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud