De partydrug die uw leven kan redden

©Getty Images/iStockphoto

Het farmabedrijf Johnson & Johnson staat op het punt groen licht te krijgen in Amerika om esketamine - een chemische neef van de party drug Special K - te mogen verkopen als medicijn tegen depressie en zelfmoordgedachten.

Esketamine geldt in het wereldje van de psychiatrie als de grootste innovatie sinds prozac om zware depressies en zelfmoordneigingen te bekampen.

Dinsdagavond, bijna dertig jaar na de lancering van prozac, heeft een adviescomité van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA de weg geopend voor Johnson & Johnson om zijn nieuw medicijn in de VS aan de man te brengen.

Neusspray

Esketamine kreeg van het adviespanel 14 stemmen voor en amper twee tegen. Er was één onthouding. In maart volgt de definitieve beslissing van de FDA, waarna J&J aan de slag kan.

Het medicijn is een neusspray met esketamine als cruciaal ingrediënt. Dat is een afgeleide van ketamine dat in de jaren 80 en 90 opmars maakte als tripmiddel in het feestmilieu. Ketamine staat ook bekend in de medische wereld als pijnstiller voor soldaten of als verdovingsmiddel bij spoedoperaties en bij dierenartsen.

Sinds 2000 doken met de regelmaat van de klok berichten en kleine onderzoeken op dat de drug depressieve klachten wegnam, zelfs enkele uren na de inname. Klassieke depressiemedicijnen hebben pas na enkele weken effect. 

Patent

J&J pakte het idee eind vorig decennium vast, onder leiding van de psychiater Husseini Manji. Die maakte de overstap van het Amerikaanse National Institutes of Health.

De farmareus startte een grootschalig onderzoek en ontwikkelde esketamine dat - in tegenstelling tot ketamine - afgeschermd kan worden met patenten. Het medicijn moet om de paar weken worden toegediend, in het bijzijn van een arts om misbruik te voorkomen en de patiënt - in geval van hallucinogene effecten - bij te staan.

Spravato

Esketamine is specifiek bestemd voor depressiepatiënten die bij andere behandelingen geen effect hebben en voor mensen met zelfmoordgedachten. De neusspray wordt onder de merknaam Spravato op de markt gebracht. Momenteel gaat het enkel om de Amerikaanse markt. 

Volgens analisten kan het enkele honderden miljoenen euro's omzet per jaar opleveren. Het Amerikaanse farmabedrijf Allergan werkt aan een gelijkaardig medicijn en zal vermoedelijk nog dit jaar de resultaten van een laatste patiëntenstudie bekendmaken. 

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud