'Dit is het belangrijkste alzheimernieuws in jaren'

Biogen zit achter het alzheimermiddel aducanumab. ©REUTERS

De beslissing van Biogen om zijn alzheimermiddel te reanimeren noemt alzheimeronderzoeker Bart De Strooper het belangrijkste nieuws over de ziekte in jaren. 'Het middel heeft een significante impact.'

In maart leek aducanumab, een middel dat potentieel werkt tegen de ziekte van Alzheimer, nog afgeschreven omdat een team van experts vragen had gesteld bij de efficiëntie. Groot was de verrassing toen Biogen dinsdag meldde dat het bij de Amerikaanse farmawaakhond FDA toch een aanvraag indient om aducanumab op de markt te brengen omdat er indicaties zijn dat het kan werken bij de behandeling van dementie.

'Dat is het belangrijkste nieuws in de strijd tegen alzheimer in jaren', zegt een euforische Bart De Strooper, directeur van het Dementia Research Institute in het Verenigd Koninkrijk, aan de telefoon. 'Zes maanden geleden had het bedrijf het middel zelf nog afgeschreven. Omdat het in twee fase 3-onderzoeken (de laatste fase voor de goedkeuring van een medicijn, red.) na een interim-analyse geen positieve resultaten zag.'

Laatste hoop

'Die vaststelling was een enorme klap voor alzheimeronderzoekers, omdat het middel zowat onze laatste hoop was. Maar nu blijkt uit een nieuwe, grondiger analyse van twee datasets dat alzheimerpatiënten die het middel gebruiken wel degelijk minder snel achteruitgaan en dat het middel een significante impact heeft', zegt De Strooper, die ook verbonden is aan het VIB en de KU Leuven.

‘Aducanumab is een amyloïdemedicijn. Die werken in op amyloïde plakken, een soort hersenletsels dat karakteristiek is voor de ziekte van Alzheimer. We weten al langer  dat die hersenletsels de voornaamste oorzaak van dementie zijn.’

Opsteker voor Biogen

De jongste tien jaar werkten veel alzheimeronderzoeksgroepen rond de amyloïdehypothese. Maar omdat al het klinisch onderzoek met zulke kandidaat-medicijnen op niets uitdraaide, omdat neveneffecten optraden en vragen gesteld werden bij de efficiëntie, trokken veel farma- en biotechbedrijven er de stekker uit. Nu lijken de onderzoekers het toch bij het rechte eind te hebben.

‘Op de volledige wetenschappelijke analyse van de dataset testresultaten van Biogen over aducanumab is het wel nog enkele weken wachten’, zegt De Strooper.

Voor Biogen is het een opsteker. Toen aducanumab in maart afgeschreven leek, verloor het in één dag 18 miljard dollar aan beurswaarde. Op Wall Street schoot de biotechreus dinsdag op een bepaald moment bijna 40 procent hoger naar 309 dollar en kreeg hij er in één trek bijna 16 miljard beurswaarde bij. De koers viel daarna wat terug.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud