Advertentie

Dollar dopeert resultaten UCB

UCB-topman Jean-Christophe Tellier ©ucb

UCB heeft er een veel beter dan verwacht eerste halfjaar op zitten, geholpen door zijn trio stermedicijnen en gunstige wisselkoersen. Het biofarmabedrijf trekt de verwachtingen voorzichtig op. Vraag is hoeveel oor beleggers er naar zullen hebben, na de tegenvaller met lupusmedicijn epratuzumab.

Vroeg analisten een week geleden waar ze het meest naar uitkeken bij de resultaten van UCB, en u zal ongetwijfeld 'epratuzumab' als antwoord hebben gekregen. Maar UCB liet eerder deze week al weten dat het onderzoek naar het lupusmiddel op een sisser is uitgedraaid. Uit klinische testen bleek dat het middel niet beter werkte dan de gangbare therapieën, en dat er geen siginificant verschil te merken was met de placebobehandeling.

Een streep door de rekening, want UCB zag epratuzumab als één van de onderdelen van een stertrio medicijnen voor groei op lange termijn. Op korte termijn hoeven beleggers evenwel niet te vrezen. Het huidige stertrio - Cimzia, Vimpat en Neupro - zit goed op schema om de groep nog jaren te dragen.

UCB boekte in het eerste halfjaar een omzet van 1,92 miljard euro, een pak meer dan de 1,79 miljard die analisten gemiddeld incalculeerden. Die groei van 21 procent wordt voor een deel gedragen door de zwakte van de euro tegenover overzeese munten. Maar ook aan constante wisselkoersen, kan UCB een aardige groei voorleggen (+12%).

Alle drie de kernmedicijnen van UCB doen het beter dan verwacht. Reumamiddel Cimzia verkocht in het eerste halfjaar voor voor 490 miljoen euro, waar het analistenheir 476 miljoen euro inrekende. Voor Vimpat kwam de omzet uit op 323 miljoen euro, tegenover een verwachte 288 miljoen euro. En Neupro klokte af op 129 miljoen euro versus een verwachte 117 miljoen euro.

Daarmee is het stertrio van UCB goed voor 55 procent van de omzet van UCB. Vooral in de VS steunt het biofarmabedrijf zwaar op de drietand. Daar is het trio goed voor 78 procent van de omzet.

Naast de 'nieuwe' middelen blijft ook het oude epilepsiemiddel Keppra, dat te maken heeft met patentvervallen, beter dan verwacht presteren. Met een omzet van 385 miljoen euro klopt het vlot de verwachting van 355 miljoen euro.

De beter dan verwachte omzet vertaalt zich lager op de resultatenrekening ook in een beter dan de verwachte rendabiliteit. De recurrente bedrijfswinst voor afschrijvingen (rebitda) kwam voor het eerste halfjaar uit op 464 miljoen euro. Analisten budgetteerden slechts 377 miljoen euro. Die flinke opstoot in rendabiliteit (+49%) ligt aan een combinatie van de hogere omzet met een 'strikt kostenbeleid', aldus UCB.

UCB trekt in reactie op de sterke cijfers en de gunstige wisselkoersen de verwachtingen voor het volledige jaar licht op. Het biofarmabedrijf mikt nu op 3,65 tot 3,75 miljard euro omzet, waar dat eerder op 3,55 miljard tot 3,65 miljard werd begroot. De rebitda zal aan het bovenste einde van de eerder gegeven vork van 710 tot 740 miljoen euro uitkomen. De verwachting voor de winst per aandeel blijft wel identiek: ergens tussen 1,90 en 2,05 euro.

Lees morgen een uitgebreid interview met CEO Jean-Christophe Tellier in de weekendkrant. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud