Dollar knaagt aan omzet Pfizer

De Amerikaanse farmareus Pfizer, fabrikant van onder andere Lipitor, Xanax en Viagra, heeft in het derde kwartaal een lagere omzet gerealiseerd dan analisten hadden verwacht. De stijging van de dollar in het derde kwartaal en de groeiende generische concurrentie voor het cholesterolmiddel Lipitor wogen op de inkomsten. De nettowinst kwam dan weer wel hoger uit dan experts hadden voorspeld.

Tussen juli en september zag Pfizer zijn nettowinst met ongeveer 70 procent slinken tot 866 miljoen dollar, of 11 dollarcent per aandeel. Een jaar geleden was dat nog 43 dollarcent per aandeel. Zonder de uitzonderlijke kosten die de overname van sectorgenoot Wyeth met zich meebrachten zou Pfizers derderkwartaalwinst op 54 dollarcent per aandeel zijn uitgekomen. Iets beter dus dan de 51 dollarcent waar analisten gepolst door het persagentschep Reuters op rekenden.

De overname van Wyeth zorgde er mee voor dat Pfizers omzet in het derde kwartaal met 39 procent aandikte tot 16,17 miljard dollar. Die omzetgroei had hoger kunnen uitvallen als de dollar afgelopen zomer niet in waarde was toegenomen. Daardoor zag de farmagroep haar inkomsten buiten de VS in waarde dalen. Bovendien is het omzetcijfer ook lager dan de 16,68 miljard dollar waar analisten op hadden gemikt.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud