Dubbel onderzoek tegen Mithra-baas Fornieri rond voorkennis

François Fornieri. ©Anthony Dehez

Zowel bij het Luikse gerecht als bij de beurswaakhond FSMA is een onderzoek aan de gang tegen François Fornieri wegens mogelijke handel met voorkennis. De sterke man van het beursgenoteerde farmabedijf Mithra ontkent de beschuldigingen bij hoog en bij laag.

François Fornieri, de oprichter, CEO en belangrijke aandeelhouder van het Luikse farmabedrijf Mithra  zit opnieuw in nauwe schoentjes. 

Twee Franstalige media, de kranten van de groep Sudpresse en het blad Le Vif, meldden woensdag dat bij het Luikse gerecht een strafonderzoek loopt tegen Fornieri wegens een mogelijke inbreuk op het verbod van beurshandel met voorkennis. De Tijd kreeg een bevestiging van het bestaan van het gerechtelijk onderzoek. 'Het Luikse parket geeft geen commentaar', zegt de woordvoerster Catherine Collignon.

Fornieri kwam enkele maanden geleden reeds in opspraak in het dossier over de omstreden Luikse intercommunale Nethys rond Stéphane Moreau. 

FSMA

Ook de beurstoezichthouder FSMA voert een onderzoek wegens handel met voorkennis tegen Fornieri. Dat bevestigt woordvoerder Jim Lannoo woensdag. 'Er werd een onderzoek geopend in september 2019 op basis van een grondige analyse van feiten die begin 2019 van start ging', zegt Lannoo.

'Dit is een heksenjacht'

Fornieri ontkent in een reactie aan onze zusterkrant L'Echo bij hoog en bij laag dat hem iets te verwijten valt. 'Dit is een heksenjacht', zegt de ondernemer.

De Mithra-topman bevestigt dat hij eind 2018 investeerde in het bedrijf Protection Unit van Samuel Di Giovanni. Hij stopte ook geld in Just 4 Eat, een andere onderneming van Di Giovanni. 'Ik lees in de pers dat Di Giovanni Mithra-aandelen zou hebben gekocht. Dat is zijn goed recht als hij dat wil. Wie zou er geen zin hebben om te investeren in Mithra, een biotechbedrijf dat de beste toekomstperspectieven heeft?'

'Maar suggereren dat ik die investeringen deed om via een stroman aandelen te kunnen kopen voor eigen gewin, zogezegd om de koers op te blazen, dat is een waanvoorstelling. Ik heb bijna 13 miljoen Mithra-aandelen. Denkt u echt dat ik zo'n soort montage zou opzetten voor 40.000 aandelen extra? Dat heeft geen zin. Dit is een heksenjacht.'

De beschuldiging 'slaat helemaal nergens op', besluit Fornieri.

 

Het gaat om een onderzoek door de auditeur bij de FSMA. 'Het directiecomité heeft in september besloten dat er voldoende grond was voor een formeel onderzoek door de auditeur', zegt Lannoo.

'Verdachte transacties'

Lannoo geeft geen informatie over de elementen die aan de basis liggen van het dossier. Maar gezien de chronologie die de FSMA hanteert, lijken de feiten terug te gaan tot eind 2018. De twee Waalse media situeren de start van het gerechtelijk onderzoek pas in de herfst van 2019.Volgens Le Vif is het dossier opgestart na de melding door de banken Belfius en BNP Paribas Fortis bij de antiwitwascel CFI van verdachte transacties.

Het gaat, nog steeds in de versie van het weekblad, om de transfer van een bedrag van 800.000 euro van een privérekening van Fornieri naar een privérekening van een van zijn vrienden en zakenpartners. De Sudpresse-kranten hebben het over Samuel Di Giovanni van het bewakingsbedrijf Protection Unit.

Die gebruikte het geld om te investeren in Mithra-aandelen. Het precieze motief daarvoor is onduidelijk: profiteren van een koersstijging of, zoals de Waalse media melden, de aankoop van Mithra-aandelen door Fornieri via een stroman om de koers te doen stijgen en te ontsnappen aan de meldingsplicht bij de FSMA en een mogelijk onderzoek.  

Heisa

Vorig najaar stond Fornieri al in een slecht daglicht toen bleek dat hij betrokken was bij de omstreden aankoop van twee dochters van de Luikse intercommunale Nethys, telecomfiliaal Win en groenestroomdochter Elicio. Na de heisa rond de deal besloot hij van de transacties af te zien. Het Nethys-dossier is in handen van de Luikse onderzoeksrechter Frédéric Frenay. Die buigt zich volgens de Waalse media ook over de voorkenniszaak.

Het nieuws over die laatste zaak weegt woensdag op de koers van Mithra, maar na een fikse daling herstelde het aandeel en blijft het koersverlies beperkt. Eén van de andere bekende aandeelhouders van Mithra is Marc Coucke. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect