Dubbele tegenvaller in race naar coronamedicijn

©AFP

Een test met een anti-ebolamedicijn bij coronapatiënten is uitgedraaid op een flop, terwijl hydroxychloroquine evenmin een wondermiddel tegen het virus blijkt.

Remdesivir, een medicijn dat de Amerikaanse farmagroep Gilead ontwikkelde tegen het dodelijke ebola- en Marburgvirus, biedt 'geen voordelen' bij de behandeling van coronapatiënten. Dat staat te lezen in een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie dat donderdag even per abuis online werd gepubliceerd, en dat de zakenkrant Financial Times kon lezen.

Gilead voerde een klinische test met remdesivir uit op 237 coronapatiënten in China. 158 patiënten kregen het middel toegediend, de overige 79 niet. Wie met remdesivir behandeld werd, zag zijn toestand echter niet verbeteren. De aanwezigheid van het virus in het bloed verminderde ook niet. En 18 patiënten vertoonden zulke negatieve bijwerkingen dat de behandeling onmiddellijk stopgezet moest worden.

Hoop

Dat is een zware tegenvaller in de race naar een medicijn tegen het coronavirus. Remdesivir gold tot dusver als een van de meest hoopgevende virusremmers. Anekdotische getuigenissen over de behandeling met het medicijn, waarover het vakblad New England Journal of Medicine onlangs publiceerde, leken dat te staven. Producent Gilead verwerpt dat de test een flop was, en blijft overtuigd van de 'mogelijke voordelen', maar het aandeel van de Californische farmagroep duikt donderdagavond, na het bericht van de FT, terstond zo'n 6 procent lager.

Antimalariamiddel

Donderdag kreeg de hoop op een snel coronageneesmiddel nog een tweede klap, toen ook bleek dat het antimalariamedicijn chloroquine, en zijn derivaat hydroxychloroquine, geen wondermiddel is. Amerikaans president Donald Trump zit het medicijn al een tijdje te promoten, en ook zijn Franse collega Emmanuel Macron toonde zich voorzichtig optimistisch.

Bij de behandeling van coronapatiënten kan het antimalariamiddel echter voor ernstige bijwerkingen zorgen, waarschuwt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) donderdag. De gunstige effecten zijn 'nog niet aangetoond'. Zo kregen tal van patiënten 'ernstige problemen' met onder meer het hart en de lever, wat in sommige gevallen zelfs fataal bleek.

Dinsdag werd al een Amerikaanse studie gepubliceerd waaruit bleek dat chloroquine geen enkel voordeel biedt tegen de ziekte die door het coronavirus veroorzaakt kan worden. Er bleek zelfs sprake van een hoger sterftecijfer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud