'Een prestatie van wereldniveau'

Patrik De Haes, CEO van Thrombogenics (foto: Emy Elleboog) ©Emy Elleboog

Thrombogenics-topman Patrik De Haes reageerde meteen na de cruciale FDA-stemming geëmotioneerd op het 'onverwacht goede' resultaat.

van onze verslaggever in Silver Spring

'Een resultaat van tien ja-stemmen tegen nul neen-stemmen is zeldzaam. Dit is gewoonweg fantastisch. Het team heeft een prestatie van wereldniveau geleverd', aldus De Haes.

Thrombogenics kreeg op twee van de zes vragen het maximum van tien ja-stemmen van het adviescomité dat over het oogmedicijn ocriplasmine moest oordelen. Het waren meteen twee van de belangrijkste vragen: of er ‘substantieel bewijs’ geleverd is dat ocriplasmine werkt, en of de voordelen van het middel opwegen tegen de potentiële risico’s.

Op de vraag of bijkomend onderzoek naar de veiligheid nodig is alvorens goedkeuring door de FDA, duwden zes panelleden op de neen-knop en was er een onthouding.

De Haes leek vlak voor de start van de hoorzitting vrij gerust in de goede afloop, maar scores van tien tegen nul had hij naar eigen zeggen niet verwacht. 'Het werd tijdens de hoorzitting ook duidelijk dat de FDA ons product echt op de markt wil. Het was voor ons een grote gok om de volledige ontwikkeling van ocriplasmine zelf te blijven doen. Maar uiteindelijk willen we waarde creëren voor de aandeelhouders, die het risico mee gedragen hebben', aldus de Thrombogenics-topman.

Radarwerk

Het werk is overigens nog niet af. Het panel en de FDA zelf maakten duidelijk dat nog verder onderzoek nodig is, maar daar was Thrombogenics zich al lang van bewust. 'We waren sowieso nog met bijkomend onderzoek rond ocriplasmine bezig. Er is op dat vlak een actieve communicatie tussen Thrombogenics en de FDA', verzekerde De Haes.

Maar een definitieve FDA-goedkeuring op 17 oktober lijkt na de stemming donderdag zo goed als zeker, zodat Thrombogenics vanaf vandaag ‘het radarwerk opstart’ om tegen begin 2013 ocriplasmine te kunnen verkopen op de Amerikaanse markt, vertelde De Haes nog.

De Thrombogenics-ceo garandeerde dat er donderdagavond stevig gevierd zou worden, te beginnen in een restaurant in Bethesda, niet ver van de uitgestrekte ‘White Oak Campus’ van de FDA nabij Washington DC.

Vrijdagochtend Amerikaanse tijd is er nog een conference call met media en beleggers, maar daar ligt De Haes voorlopig niet wakker van. 'Wat kunnen ze nu nog vragen na dit fantastische nieuws?'

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud