Eigenaar Omega Pharma slikt forse winstdaling

Marc Coucke bij de voorstelling van de overname van Omega Pharma door Perrigo in 2014. ©Photo News

Perrigo, het Iers-Amerikaanse farmabedrijf dat Marc Coucke onder zijn aandeelhouders telt, heeft een belabberd eerste kwartaal achter de rug. De nettowinst nam met een vijfde af.

Perrigo rapporteert over het eerste kwartaal een omzetdaling met 3,5 procent tot 1,17 miljard dollar en een afname van de nettowinst met 20,9 procent tot 64 miljoen dollar. Na verwatering levert dat 47 cent op per aandeel, tegen 57 cent een jaar eerder.

130 miljoen
Koersval
De koersval van Perrigo heeft grootaandeelhouder Marc Coucke de voorbije twaalf maanden al 130 miljoen dollar gekost.

Uit de deelcijfers blijkt dat de grootste achteruitgang te noteren valt in het segment Consumer Self-Care International (CSCI). Dat is de poot die onder andere Omega Pharma omvat, de verkoper van voorschriftvrije geneesmiddelen die Marc Coucke oprichtte en in 2014 aan Perrigo verkocht.

In dat segment daalde de omzet met 7,1 procent naar 351 miljoen dollar. De terugval was te wijten aan ongunstige wisselkoersfluctuaties. Zonder die valutaschommelingen zou de omzet er met 1,7 procent gestegen zijn.

Ondermaatse marges

Maar ook de marges in de bedrijfspoot met Omega Pharma blijven ondermaats: de bedrijfswinstmarge nam er af van 3,3 naar 2,3 procent. In de Amerikaanse tak van Consumer Self Care bedraagt die marge nog meer dan 16 procent.

Perrigo slikte de voorbije maanden al veel tegenvallers. Zowel de Ierse als de Amerikaanse fiscus zadelde het bedrijf op met een belastingclaim. Het aandeel noteert vandaag net onder 50 dollar, tegen 75 dollar een jaar geleden. Voor Coucke, die bijna 5,4 miljoen aandelen heeft, betekent dat een waardeverlies van ruim 130 miljoen dollar in twaalf maanden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud