Advertentie

Ergon doet Spaanse specialist medische apparatuur deels van de hand

Palex is gespecialiseerd in de distributie van medische apparatuur zoals prothesen. ©BELGAIMAGE

Ergon, het investeringsfonds uit de Frère-stal, verkoopt een groot deel van zijn belang in Palex Medical. Het herinvesteert aan de zijde van de nieuwe eigenaar, de Duitse investeerder Fremman.

Het 66 jaar oude Palex is gespecialiseerd in de distributie van medische apparatuur. Dat gaat van machines voor dialyse tot prothesen en stents om hartaandoeningen te verzorgen. Het was in 2019 goed voor een omzet van ongeveer 190 miljoen euro.

Ergon verwierf eind 2019 ongeveer driekwart van de aandelen van het bedrijf. Het Spaanse fonds Corpfin, sinds 2016 hoofdaandeelhouder, herinvesteerde toen in Palex, terwijl de oprichtersfamilie Knuth helemaal van het toneel verdween. Bij die transactie zou Palex (schulden incluis) zijn gewaardeerd op iets meer dan 150 miljoen euro.

Sindsdien realiseerde Palex meerdere overnames, waaronder dit jaar die van Bioterra (Madrid) en Comercial Rafer (Zaragossa).

Bij de huidige deal - waarvan de financiële details niet bekend zijn - koopt Fremman het Belgische Ergon, het Spaanse Corpfin en het management uit. Zij herinvesteren een deel van de opbrengst in het bedrijf uit Barcelona en zullen voortaan een minderheidsbelang in handen hebben.

De Palex-transactie is de tweede van Ergon dit jaar. Enkele maanden geleden kocht het fonds uit de stal van GBL Summa over van Gimv. Summa is gespecialiseerd in snijmachines voor de verpakkings- en de grafische sector. De machines worden gebruikt voor het versnijden van karton, textiel, vinyl en plexiglas.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud