Etherna test voor het eerst therapie op borstkankerpatiënt

Bij immuuntherapie, zoals die van eTheRNA, wordt het eigen lichaam aangemoedigd om de kankercellen te herkennen en vervolgens aan te vallen of af te stoten. ©Bloomberg

Het biotechbedrijf zal samen met de VUB voor het eerst zijn kankertherapie testen op 36 patiënten met borstkanker. De therapie werd in het UZ Brussel ontwikkeld door professor Kris Thielemans.

Etherna zal zijn product TriMix voor het eerst toedienen aan een patiënt als een neo-adjuvantbehandeling. Zo'n behandeling vindt plaats nog voor een operatie of chemotherapie, om de kankercellen die zich al hebben verspreid te doden.

De spin-off van de VUB, werkt daarvoor samen met het UZ Brussel in Jette, dat patiënten met borstkanker rekruteert bij wie nog geen uitzaaiingen merkbaar zijn, maar bij wie de arts vermoedt dat het operatief verwijderen niet zal volstaan om de kanker volledig uit te roeien.

Etherna werkt sinds 2013 aan een immuuntherapie op basis van mRNA onder leiding van professor Kris Thielemans van het UZ Brussel. mRNA werkt als een boodschapper in het bloed, waardoor het immuunsysteem kankercellen als een vijand beschouwt en ze gaat vernietigen of afstoten. 

TriMix bevat drie mRNA's die eiwitten coderen, zodat die de kankercellen aanvallen. De eigen afweercellen van de patiënt worden met TriMix opnieuw geprogrammeerd, zodat ze zich verzetten tegen de tumorcellen. In deze eerste studie wordt mRNA rechtstreeks in de tumor toegediend.

Labo in Niel

TriMix werd aanvankelijk ontwikkeld op basis van melanoompatiënten, maar Etherna is ervan overtuigd dat de behandeling ook geschikt is voor andere vormen van kanker, zoals borstkanker.

Het bedrijf opende onlangs een nieuw labo in Niel, goed voor een investering van 5 miljoen euro. Het biotechbedrijf ontving sinds de start zo'n 25 miljoen euro kapitaal, onder meer van Fund+, PMV en LSP Life Sciences Partners.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud