Advertentie

EU koopt 300 miljoen dosissen Pfizer-BioNTech-vaccin

©REUTERS

De Europese Unie heeft een deal gesloten met Pfizer en BioNTech om 300 miljoen dosissen van hun coronavaccin te kopen. Het vaccin zou 90 procent effectiviteit bieden tegen het coronavirus.

Europa raakte het in september al eens met Pfizer en BioNTech over de aankoop van 200 miljoen dosissen, met een optie op nog eens 100 miljoen. Dat formele aankoopcontract werd vandaag afgeklopt.

'Dit akkoord met de Europese Commissie betekent de grootste bestelling van ons vaccin tot dusver', zegt Pfizer-CEO Albert Bourla. 'Het is een grote stap voorwaarts om het coronavaccin ruim beschikbaar te maken, ook voor kwetsbare bevolkingsgroepen.'

Puurs

De vaccins worden geproduceerd in Duitsland en in België, in de Pfizer-vestiging in Puurs. Commissievoorzitster Ursula von der Leyen zegt dat het vaccin over alle lidstaten verdeeld wordt zodra het beschikbaar is. 'Iedere lidstaat krijgt een eerlijk deel, gebaseerd op inwonersaantal. De lidstaten krijgen het vaccin op hetzelfde moment en aan dezelfde voorwaarden.'

Als de vaccins op die manier over alle lidstaten worden toegewezen, zou dat voor België proportioneel neerkomen op een kleine 8 miljoen dosissen. Daarmee kunnen dan een kleine 4 miljoen mensen worden gevaccineerd, want er zijn twee inentingen nodig. Tijdens een interministeriële conferentie werd vandaag de Belgische vaccinstrategie besproken.

Goedkeuring

In juni kocht de Amerikaanse regering al 100 miljoen dosissen aan van Pfizer, met een optie op nog eens 500 miljoen. De overheid zou die vaccins gratis verdelen onder de Amerikaanse bevolking. Ook de Britten sloten al een deal met Pfizer, voor de aankoop van 30 miljoen vaccins. Tegelijk haalde Europa al contracten binnen bij een aantal andere farmabedrijven: AstraZeneca, Johnson&Johnson en GSK-Sanofi.

Pfizer en BioNTech maakten de veelbelovende resultaten van hun interimanalyse maandag bekend. 9 op de tien van de ingeënte proefpersonen, in een studie met duizenden deelnemers, bleek immuniteit opgebouwd te hebben tegen het coronavirus. Het vaccin moet nog goedgekeurd worden door de Amerikaanse en Europese geneesmiddelenagentschappen. Pas daarna kan de EU de vaccins ook effectief aankopen en beginnen te verdelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud