Advertentie

Europa keurt paardentherapie uit Gent goed

Jan Spaas, stichter van GST. ©rv

Europa geeft groen licht aan een stamceltherapie voor paarden met artrose, ontwikkeld door het biotechbedrijf GST uit Gent. Een primeur voor de diergeneeskunde. De farmareus Boehringer Ingelheim zal het product verkopen.

Het Gentse Global Stem Technology (GST) ontwikkelde een therapie op basis van stamcellen om paarden met artrose te genezen, ook wel bekend als paardenkreupelheid. Die therapie is nu goedgekeurd door de Europese Commissie, waardoor het zogeheten Arti-Cell Forte vanaf volgende maand zal worden verkocht.

1 op 4
Atrose bij paarden
Een op de vier paarden ontwikkelt artrose. Jan Spaas, de stichter van GST, gaat ervan uit dat 5.000 à 10.000 paarden in het eerste jaar zullen worden behandeld.

Concreet neemt het biotechbedrijf bloed af van gezonde paarden, halen ze er stamcellen uit om die in het labo te bewerken en vervolgens worden de stamcellen ingespoten bij zieke paarden. De stamcellen zijn zo geherprogrammeerd dat ze het paard aanzetten weer kraakbeen aan te maken en letsels te herstellen. Paarden genezen op die manier van artrose, terwijl tot nog toe alleen geneesmiddelen bestonden die de symptomen van artrose bij paarden aanpakken.

Het is de eerste keer dat Europa en het Europese geneesmiddelenagentschap EMA instemmen met een stamceltherapie voor dieren. De dure behandeling, waarbij stamcellen worden genomen uit het beenmerg of uit het bloed, wordt wel al gebruikt bij mensen met kanker.

De farmagroep Boehringer Ingelheim zal de behandeling van GST verkopen. Het Gentse biotechbedrijf sloot eind vorig jaar een overeenkomst met Boehringer Ingelheim, een Duits bedrijf dat vooral focust op geneesmiddelen voor patiënten, maar die ook een belangrijke divisie dierengeneeskunde heeft, goed voor ruim een kwart van de omzet.

1.000 tot 2.000 euro per behandeling

Een op de vier paarden wordt kreupel. Jan Spaas, de stichter van GST, gaat ervan uit dat 5.000 à 10.000 paarden in het eerste jaar zullen worden behandeld. Een behandeling kost tussen 1.000 en 2.000 euro. Hoeveel daarvan voor GST is, geeft hij liever niet vrij.

GST, in handen van Jan Spaas en zijn echtgenote Sarah Broeckx, wordt financieel ondersteund door PMV en Anacura, een Oost-Vlaamse labogroep. Die investeerde nog 5 miljoen euro in 2018.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud