Advertentie

Europa sluit deal met CureVac voor 405 miljoen coronavaccins

Een journaliste van De Tijd nam al deel aan een studie met het CureVac-vaccin. ©JONAS LAMPENS

De Europese Commissie heeft een contract getekend met het Duitse biotechbedrijf CureVac voor de aankoop van 405 miljoen dosissen van zijn coronavaccin.

Het is het vijfde contract dat Europa sluit. Eerder sloot het deals met AstraZeneca, Johnson & Johnson, Pfizer/BioNTech en GSK/Sanofi. Commissievoorzitster Ursula von der Leyen kondigde aan dat ook vergevorderde gesprekken lopen met Moderna, dat maandag liet weten dat de tussentijdse resultaten van zijn coronavaccin wijzen op een effectiviteit van 94,5 procent.

De bedoeling van de Europese Commissie is een breed arsenaal aan vaccins samen te stellen om voldoende opties te hebben. 'Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA zal alle vaccins grondig onderzoeken vooraleer ze op de Europese markt worden toegelaten', zegt von der Leyen.

Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA zal alle vaccins grondig onderzoeken vooraleer ze op de Europese markt worden toegelaten.
Ursula von der Leyen
Voorzitster Europese Commissie

Begin november kwam CureVac met bemoedigende resultaten over zijn vaccin. Uit een fase 2-studie bleek een sterke immuniteitsrespons bij 250 proefpersonen. ‘Dat is heel bemoedigend’, zei CureVac-CEO Franz-Werner Haas toen. ‘Het is de bevestiging dat we op de goeie weg zijn.’ Het bedrijf maakt zich sterk nog dit jaar over te gaan tot fase 3-testen, waarbij duizenden proefpersonen het vaccin toegediend krijgen.

Het vaccin van CureVac heeft ook een Belgisch tintje. Het Duitse bedrijf deed een beroep op het Gentse Centrum voor Vaccinologie (CEVAC). Aan die afdeling van het UZ Gent kregen 50 proefpersonen vanaf midden juni het vaccin toegediend om te zien of er ernstige bijwerkingen waren. Een van die 50 proefpersonen was een journaliste van De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud