Advertentie

Europees groen licht voor remdesivir als Covid-19-behandeling

Met remdesivir, dat nooit goedgekeurd raakte als ebolamedicijn, hoopt het Amerikaanse Gilead Sciences een potentiële virusremmer voor de behandeling van Covid-19 in huis te hebben. ©REUTERS

De Europese Commissie keurt vrijdag, zoals verwacht, het gebruik goed van de kandidaat-virusremmer van het Amerikaanse Gilead Sciences voor de behandeling van Covid-19.

Nadat het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) vorige week al een positief advies uitbracht, zet de Europese Commissie - zoals verwacht - het licht op groen om remdesivir, de kandidaat-virusremmer van het Amerikaanse farmabedrijf Gilead Sciences, te gebruiken als Covid-19-behandeling.

De Commissie verleent een voorlopige marktautorisatie, die sneller toegang biedt tot nieuwe medicijnen ‘die tegemoetkomen aan een onvervulde medische behoefte’. In zo'n geval kan het EMA op basis van minder volledige informatie een medicijn voor toelating aanbevelen als de voordelen groter zijn dan de nadelen.

Het EMA raadt het gebruik van remdesivir aan voor de behandeling van Covid-19-patiënten ouder dan twaalf jaar die extra zuurstof nodig hebben.

Ebola

Remdesivir werd ooit ontwikkeld als geneesmiddel tegen ebola, maar raakte nooit goedgekeurd. Gilead hoopt dat het middel zich nu ontpopt tot coronablockbuster. Uit de beschikbare studies blijkt alvast dat de kandidaat-virusremmer, die intraveneus wordt toegediend, het aantal hospitalisatiedagen bij gehospitaliseerde Covid-19-patiënten met gemiddeld vijf doet dalen.

Maar het is geen wondermiddel. Want bij de heel zware gevallen - patiënten die op intensieve zorgen mechanisch beademd werden - bleek het medicijn niet nuttig. De Wereldgezondheidsorganisatie wil de komende weken een analyse van de lopende studies publiceren.

Er woedt al een politiek gevecht om de hand te leggen op voldoende dosissen remdesivir.

Toch woedt inmiddels al volop een geopolitiek gevecht om de hand te leggen op voldoende dosissen remdesivir. Zo onderhandelt de Europese Commissie met producent Gilead om voldoende dosissen te kunnen reserveren voor de lidstaten. Niet toevallig gebeurt dat kort nadat bekendraakte dat de Verenigde Staten nagenoeg de volledige productie van de komende maanden, tussen nu en september, hebben gereserveerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud