Advertentie

Europese farmawaakhond start versnelde evaluatie Curevac-vaccin

Het Curevac-vaccin wordt gemaakt bij GSK in Waver. ©AFP

Door al voor de formele marktaanvraag labdata onder de loep te nemen kan tijd worden gewonnen om het vaccin goed te keuren.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) meldt vrijdag in een persbericht dat het begonnen is met een 'rolling review' van het vaccin van het Duitse biotechbedrijf Curevac.

EU-land Hongarije zet eerste Spoetnik-prikken

Hongarije heeft vrijdag als eerste land van de Europese Unie het Russische Spoetnik V-vaccin gebruikt tegen het coronavirus. De Hongaarse regering van Viktor Orban gaf meermaals kritiek op de volgens haar te trage goedkeuring en aankoop van vaccins door de Europese instellingen.

Boedapest bestelde 2 miljoen dosissen, die gespreid over drie maanden geleverd worden en waarmee een miljoen mensen gevaccineerd kunnen worden. Vorige maand kocht Hongarije ook als eerste van de 27 EU-landen het Sinopharm-vaccin dat in China gemaakt wordt. De regering bestelde naar eigen zeggen 5 miljoen dosissen.

'Als Hongarije het Chinese vaccin van Sinopharm begint toe te dienen, kunnen tegen Pasen ruim 2,5 miljoen mensen ingeënt zijn', zei Orban vrijdag op de radio. 'Elk dag dat we op Brussel wachten, zullen we honderd Hongaarse mensenlevens verliezen.'

Zo'n procedure laat het EMA als regulator toe al data te evalueren terwijl de klinische testen nog lopen, met als voordeel dat het sneller kan inschatten of het met het vaccin de goede kant uitgaat.

Normaal neemt de Europese farmawaakhond een vaccin pas onder de loep nadat een farmabedrijf alle testen heeft afgewerkt en alle klinische data heeft bezorgd. Deze meer flexibele manier van werken maakt het mogelijk wat tijd te winnen in een situatie waarin tijd essentieel is.

Nog wachten op veel data

De klinische proeven zouden tegen eind maart afgerond moeten zijn, wat een eventuele goedkeuring in april mogelijk moet maken

Het EMA benadrukt dat het nog maar begonnen is met de analyse van de data van de labostudies van het vaccin, en dus nog niet met de klinische data. Die labdata tonen evenwel al een immuunrespons aan.

De klinische studie, waarbij het vaccin wordt getest bij 35.000 mensen, loopt nog volop. Met de data uit die lopende studie kan de EMA straks verder de veiligheid en efficiëntie van het vaccin testen. Die klinische proeven zouden tegen eind maart afgerond moeten zijn, wat een eventuele goedkeuring in april mogelijk moet maken.

mRNA

Het Curevac-vaccin maakt, zoals de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna, gebruik van mRNA-technologie. Dat houdt in dat een stukje genetische 'software' wordt ingespoten, die enkele lichaamscellen rond de prikplek de tijdelijke instructie geeft om het eiwit te produceren dat het coronavirus zijn stekelige uiterlijk geeft. Ons lichaam herkent dat eiwit als een indringer en maakt er antistoffen en immuuncellen tegen aan, die in actie schieten als de gevaccineerde later in contact komt met het echte coronavirus.

Ons land bestelde al 2,9 miljoen dosissen van het Curevac-vaccin. In afwachting van de goedkeuring wordt het vaccin al wel geproduceerd. Het farmabedrijf GSK zal voor Curevac 100 miljoen dosissen prepareren in zijn fabriek in het Belgische Waver.

De race naar het vaccin: van de petrischaal tot in de rekken

De zoektocht naar een coronavaccin moet tien keer sneller dan normaal verlopen. Welke van de meer dan 250 vaccins die nu in ontwikkeling zijn, zal het halen?

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud