Europese waakhond start versnelde evaluatie van eerste Covid-19-vaccin

Het Britse AstraZeneca-Oxford-vaccin is een van de frontrunners. ©REUTERS

De Europese geneesmiddelenwaakhond start de versnelde evaluatie van het potentiële Covid-19-vaccin dat het Britse AstraZeneca en de universiteit van Oxford ontwikkelen.

Het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) meldt donderdag in een communiqué dat het gestart is met de 'rolling review' van het AstraZeneca-Oxford-vaccin.

Zo'n procedure, de eerste in Europa voor een Covid-19-vaccin, laat het EMA als regulator toe al data te evalueren terwijl de klinische testen nog lopen, met als voordeel dat het sneller kan inschatten of het met het vaccin de goede kant opgaat.

Normaal neemt de Europese farmawaakhond een vaccin pas onder de loep nadat een farmabedrijf alle testen heeft afgewerkt en alle klinische data heeft bezorgd. Het Britse vaccin zit wereldwijd als een van de frontrunners in de derde (en laatste) fase van klinische testen.

Nog wachten op veel data

Het EMA benadrukt wel dat het nog maar begonnen is met de analyse van de data van de labostudies van het vaccin, en dus nog niet met de klinische data. De waakhond stipt aan dat er nog geen conclusies kunnen getrokken worden rond de veiligheid en doeltreffendheid van het kandidaat-vaccin, omdat er nog veel data moeten worden aangeleverd.

Zo lopen er wereldwijd nog grootschalige klinische studies met duizenden mensen en zullen die resultaten beschikbaar worden de komende weken en maanden. EMA geeft aan dat de 'rolling review' doorgaat tot er genoeg bewijs is om een formele marktautorisatie-aanvraag te ondersteunen.

De Europese Commissie sloot eerder al een collectieve aankoopdeal voor 300 miljoen dosissen van het Britse AstraZeneca-Oxford-vaccin, dat volgens de bevolkingsgrootte onder de lidstaten wordt verdeeld. Daarvan koopt ons land 7,5 miljoen dosissen aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud