Ex-CEO Bayer investeert in Gents biotechbedrijf

Marijn Dekkers, ex-topman Bayer en bestuurder bij het Gentse Biotalys. (foto uit 2014) ©Bloomberg

Het agrobedrijf Biotalys haalt nog eens 10 miljoen euro op en trekt Marijn Dekkers, de ex-CEO van Bayer, aan als bestuurder.

Biotalys, met hoofdkwartier in Gent, tankte vorige zomer 35 miljoen euro bij. Onder andere Ackermans & van Haaren en Gimv legden geld op tafel. Nu overtuigde Biotalys ook het investeringsfonds Novalis LifeSciences, waardoor de bankrekening nog eens met 10 miljoen euro aandikt.

Dat fonds werd opgericht door de Nederlander Marijn Dekkers die een zitje krijgt in de raad van bestuur van Biotalys. Die functie zal Dekkers onder meer combineren met zijn rol als bestuurder bij General Electric.

Tot vorig jaar was hij ook voorzitter van Unilever. En tussen 2010 en 2016 was hij CEO van de multinational Bayer, die onder zijn leiding de focus verschoof naar geneesmiddelen, landbouwtechnologie en gewasbescherming. Sinds de overname van Plant Genetic Systems heeft Bayer een vestiging in Gent, waar het onderzoek doet naar nieuwe plantenrassen die beter bestand zijn tegen insecten, droogte...

Schimmels

Dekkers is de Gentse agrotechnologiecluster blijkbaar niet vergeten. Via zijn fonds - opgericht in 2017 - heeft hij zijn oog laten vallen op Biotalys, het voormalige Agrosavfe. Biotalys ontwikkelt biologische gewasbeschermingsproducten. Het verst gevorderde is een product tegen botrysschimmel. Die manifesteert zich onder andere als wit-grijze pluisjes op aardbeien, maar ook op aubergines, meloenen, tomaten en druiven. Het product zal vermoedelijk in 2022 op de Amerikaanse markt komen.

Biotalys haalde sinds de opstart 53 miljoen euro op. Andere aandeelhouders zijn Agri Investment Fund (Boerenbond), PMV, Rudi Mariƫn en Wouter De Ruiter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud