Ex-topman UCB wordt pion in race naar coronavaccin

Roch Doliveux maakt de sprong naar het Verenigd Koninkrijk. ©BELGA

Roch Doliveux is benoemd tot voorzitter van het biotechbedrijf Oxford Biomedica dat zich opmaakt om een potentieel vaccin van Astrazeneca te produceren.

De Fransman Roch Doliveux hield als CEO tien jaar het roer bij UCB vast. Sinds 2014 zetelt hij in de raad van bestuur van het Belgisch farmabedrijf. Nu maakt hij de sprong naar het Verenigd Koninkrijk, waar hij benoemd wordt als voorzitter van Oxford Biomedica dat een beurswaarde van 600 miljoen Britse pond heeft. 

Oxford Biomedica is gespecialiseerd in cel- en gentherapie. Het ontwikkelde onder meer de technologie die de basis vormt voor Kimriah, een immunotherapie van Novartis om kanker te bestrijden. 

De kennis van het biotechbedrijf kan ingezet worden in de strijd tegen het coronavirus. Oxford Biomedica werd onlangs door Astrazeneca geselecteerd als productiepartner voor zijn potentieel coronavaccin.

Dat is een genetisch vaccin. Daarbij wordt een onschadelijk virus gebruikt om een stukje DNA van het coronavirus in lichaamscellen binnen te smokkelen, waarna het immuunsysteem in actie schiet. Het lichaam wapent zich zo voor als het aangevallen wordt door het echte coronavirus.

Oxford-Belg

Het vaccin werd uitgedokterd aan de University of Oxford, waar de Belg Bruno Holthof de plak zwaait. In mei sloot de universiteit een licentiedeal met Astrazeneca dat het vaccin verder ontwikkelt, financiert en produceert. De farmareus kreeg daar een miljard dollar van een Amerikaanse overheidsinstantie voor. De klinische testen zijn nog bezig, maar Astrazeneca verwacht dat het dit en volgend jaar één miljard doses kan produceren. De bedoeling is de productiecapaciteit verder uit te breiden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud