Advertentie
Advertentie

Fagron overweegt vertrek uit hoofdkwartier in Waregem

Ger van Jeveren, CEO van Fagron. ©Wim Kempenaers (WKB)

Het farmabedrijf Fagron verkocht zijn hoofdzetel in Waregem. Fagron, tot voor kort nog Arseus, overweegt naar Antwerpen te verhuizen. Dat bleek tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering.

'Hoe komt het dat Arseus nog steeds op het gebouw staat en de wegmarkering hier naar toe ook nog steeds Arseus aangeeft?', vroeg een opmerkzame aandeelhouder tijdens de jaarvergadering. Arseus heet sinds 1 januari officieel Fargon NV, maar aan de hoofdzetel in Waregem was daar weinig van te merken.

'We hebben dit gebouw verkocht. De nieuwe eigenaar zal de uithangborden aanpassen', gaf Fagron-CEO Ger van Jeveren toe. 'We weten trouwens nog niet goed wat we nu zullen doen. Het gebouw terug huren of verhuizen. Het zou misschien niet slecht zijn van in Antwerpen te zitten, wat dichter bij Nederland.' Fagron heeft zijn operationele activiteiten in Rotterdam. De meeste aandeelhouders, vooral Nederlanders die speciaal naar Waregem waren afgezakt, vonden het een schitterend idee.

Ook over de rest van de vergadering waren de aandeelhouders opgetogen. Ze konden zich vinden in het groeipad van Fagron, dat met overnames nieuwe landen aanboort. Zoals deze morgen nog. Fagron maakte de overname bekend van AnazaoHealth, een bedrijf uit Florida. 'We hebben nu zeven bedrijven in de Verenigde Staten, negen in Europa, drie in Zuid-Afrika, vier in Colombia, vier in Brazilië en nog een aankoopkantoor in China', benadrukte van Jeveren. Hij is vastberaden nog overnames te realiseren.

Fagron maakt farmaceutische bereidingen en levert ook een hele resem producten voor apothekers en ziekenhuisapotheken. De vraag naar farmaceutische grondstoffen is de jongste tijd toegenomen, omdat steeds meer patiënten een aangepaste, gepersonaliseerde behandeling krijgen voorgeschreven van hun arts.

'We hebben sinds 2007 een jaarlijkse omzetgroei van meer dan 20 procent gehaald', stelde Jan Peeters, financieel directeur van Fagron. 'We gaan ook in de komende drie jaar een double digit groei aanhouden.' Fagron ging tot voor kort uit van een omzet van 500 miljoen euro voor dit jaar. Met de overname van AnazaoHealth, zal dat binnenkort worden herzien.

Kanker

Dankzij AnazaoHealth krijgt Fagron een reeks nieuwe producten in handen, waaronder nucleaire geneeskunde. Zo zal het voortaan radio-actieve capsules maken, die voor slokdarmkanker worden voorgeschreven. Ook brachytherapie is een nieuwe behandeling die Fagron nu in handen krijgt. Dit is een kankerbehandeling waarbij er piepkleine radioactieve implantaten worden ingespoten in een tumor. 'We gaan dit naar Europa brengen om ook hier met brachytherapie te starten. Hopelijk nog dit jaar', zegt van Jeveren.

Verder ziet Fagron ook nog opportuniteiten weg gelegd in ziekenhuisapotheken. Vanaf 2017 verstrengt hier de regelgeving voor, waardoor ziekenhuizen verkiezen die activiteit uit te besteden. 'We hebben contacten met raden van bestuur van ziekenhuizen om te bespreken hoe we dit kunnen aanpakken. Een overname, een outsource of een insource, afhankelijk van de situatie', duidt van Jeveren. In 2016 zal Fagron hier meer over kunnen vertellen.

Fagron boekte vorig jaar een omzet van 447 miljoen euro. Het bedrijf telt 28 bedrijven en 2.239 werknemers. Van Jeveren schat het aantal farmaceutische grondstoffen van Fagron op zo'n 5.000.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud