Fagron schikt fraudezaak in VS voor 19,6 miljoen

Rafael Padilla, topman van Fagron. ©Merlijn Doomernik

Fagron heeft in de Verenigde Staten een schikking getroffen over vermeende fraude met op maat bereide medicijnen. Het bedrag ligt fors boven de provisie die was aangelegd.

Het Amerikaanse minister van Justitie begon in 2015 een civiel sectorbreed onderzoek naar de prijsstelling van farmaceutische producten door apotheken in de VS. Die zouden voor bepaalde producten te veel hebben aangerekend aan sommige klanten en te hoge claims hebben ingediend bij de verzekeraars die de producten aan de apothekers vergoeden. De verzekeraars stopten op een bepaald moment met die vergoedingen en er kwam een onderzoek.

Bij dat onderzoek waren ook twee Amerikaanse bedrijven van de Belgisch-Nederlandse specialist in apothekersbereidingen Fagron betrokken, Bellevue Pharmacy en Freedom Pharmaceuticals, respectievelijk een apotheek en een leverancier van grondstoffen aan die apotheek. De bedrijven bestaan nog, zegt woordvoerder Constantijn Van Rietschoten, maar de operationele activiteiten zijn ondertussen stopgezet.

Fagron schikte met het Amerikaanse ministerie voor een bedrag van 22,3 miljoen dollar of 19,6 miljoen euro. Dat is een hoog bedrag als je weet dat Fagron vorig jaar 42,9 miljoen euro nettowinst boekte.

Fagron had voor dit oude dossier al een provisie genomen van 8,4 miljoen dollar en verhoogt die nu met nog eens 13,9 miljoen dollar. De totale som komt ten laste van het resultaat van de eerste zes maanden.

Afgerond

'Dat betekent niet dat we schuldig pleiten', benadrukt financieel directeur Karin de Jong van Fagron. 'Maar we zijn blij dat het dossier daarmee eindelijk afgerond is en dat we nu opnieuw vooruit kunnen kijken. Het leidde tot onzekerheid en kosten. Dat is nu is van de baan.' De juridisch bindende schikking wordt verwacht in de tweede helft van 2019, maar aan het bedrag verandert niets meer.

Het aandeel van Fagron was woensdagochtend geschorst en daalde na de hervatting met meer dan 3 procent.

Fraude

Fagron voert momenteel een onderzoek naar mogelijke fraude binnen het bedrijf door een gewezen interne auditor. Die wordt er volgens Nederlandse media van verdacht op zijn minst 1,6 miljoen euro te hebben verduisterd. In 2016 kwam Fagron ook al eens in het nieuws voor mogelijke fraude door een voormalige topman.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud