Advertentie

Fagron schrijft nog eens 48 miljoen euro lucht weg

Hans Stols, CEO Fagron ©Siska Vandecasteele

Het voorbije halfjaar zaten de omzet en de winst opnieuw in stijgende lijn. En vanaf maart 2017 zal de nieuwe fabriek in Wichita (VS), dé motor van de toekomst, volledig operationeel zijn.

Fagron slikte vorig jaar een nettoverlies van 18,1 miljoen euro of 0,34 euro per aandeel. Dat is te wijten aan de boekhoudkundige afwikkeling van de problemen op de Amerikaanse markt.

Fagron vergaloppeerde zich de voorbije jaren met enkele grote overnames in de VS. Door een plotse instorting van de markt zakten de Amerikaanse activiteiten als een pudding in elkaar en moest Fagron een groot deel van de waarde van zijn dochters in de VS afschrijven.

Vorig jaar boekte het 225 miljoen euro af, en nu nog eens - als sluitstuk - 48,4 miljoen euro.

De afgelopen 18 maanden stonden in het teken van verandering. Nu kunnen we ons weer volledig toeleggen op de business.
Hans Stols
CEO Fagron

'De afgelopen 18 maanden stonden in het teken van verandering', vat CEO Hans Stols het in een persbericht omfloerst samen. Het bedrijf veranderde het volledige directiecomité en voerde noodgedwongen een kapitaalverhoging van 220 miljoen euro door om het hoofd boven water te houden na het Amerikaanse debacle. 

'Maar nu kunnen we ons weer volledig richten op de business. We zijn positief over onze mogelijkheden', is de nogal vage verklaring over de toekomst. Fagron is nog bijlange niet de oude, maar lijkt wel weer op de goede weg. 'Een pril maar fragiel herstel', zo verwoordde het beurshuis Degroof Petercam het eerder. 

 

(in mln euro)H2 2016H2 2015Verandering 20162015Verandering
Omzet211,6210,60,5% 421,8427,6-1,4%
Rebitda4540,810,3% 90,698,7-8,2%
Nettoresultaat-34,7-47,6nvt -18,1-24,9nvt

 

Zowel de omzet als de recurrente bedrijfskasstroom daalde vorig jaar, maar in het tweede halfjaar was evenwel al beterschap duidelijk. De resultaten liggen boven de analistenverwachtingen. (zie tabel) De omzet stijgt vooral in Zuid-Amerika, waar Fagron de marktleider is in Brazilië. In Europa stabiliseerde de business en in de VS was er een aanzienlijke krimp. 

Maar de doorgevoerde kostenbesparingen beginnen stilaan vruchten af te werpen. De activiteiten van BelleVue, een van de overgenomen bedrijven in de VS, werden helemaal stopgezet wegens verlieslatend. En een ander bedrijf werd geïntegreerd op de Fagron-site in Minneapolis. 'De kosten liggen nu al 6 procent lager dan vorig jaar', klinkt het. 

Wichita

Voor 2017 geeft Fagron nog geen prognoses. Veel zal afhangen van het succes van de nieuwe fabriek in Wichita, die dé groeimotor van komende jaren moet worden. Daar zal Fagron steriele bereidingen klaarmaken in opdracht van ziekenhuizen - denk aan voorgevulde injectiespuiten en morfinezakjes. Zo'n fabriek moet aan duizenden regeltjes voldoen en vergt grote investeringen, maar gezien de zeer gespecialiseerde business kan dat uitgroeien tot een lucratieve activiteit. 

Onze nieuw fabriek in Wichita zal in maart volledig operationeel zijn.
Hans Stols
CEO Fagron

'De fabriek in Wichita zal in maart volledig operationeel zijn', meldt Fagron. De divisie steriele bereidingen - met ook sites in Nederland en België - haalt nu al een omzet van 150 miljoen euro en zal de komende jaren vermoedelijk uitgroeien tot het nummer 1 van de groep. De fabriek in Wichita zou op termijn 100 miljoen dollar omzet moeten kunnen halen.

De netto financiële schuld halveerde vorig jaar bijna tot 285 miljoen euro, dankzij de kapitaalverhoging. De schulden komen neer op 3,16 keer de bedrijfskasstroom (ebitda), wat voldoende is om de schuldeisers tevreden te houden. Fagron meldt voorts nog dat de 'strategische doorlichting' van zijn divisie HL Technology, de laatste vreemde eend in de bijt, tegen de zomer rond zal zijn. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud