Fagron sluit deal met cannabisbedrijf

©ANP XTRA

Fagron sluit een deal met het Canadese Cannimed Therapeutics om diens medicinale cannabisproducten te verdelen.

Fagron zal de verkoop van de Canadese cannabisproducten in 17 landen op zich nemen. De focus ligt eerst op Duitsland waar het gebruik van cannabis (op doktersvoorschrift) voor medicinale doeleinden vorig jaar werd gelegaliseerd.

Cannabis wordt onder andere gebruikt als middel tegen chronische pijnen, ontstekingen, misselijkheid bij kankerpatiënten en spierkrampen en spasmes bij patiënten met multiple sclerose of Parkinson. In België is voor die laatste toepassing het gebruik en de verkoop van het cannabisgeneesmiddel Sativex toegestaan. Voor andere doeleinden is het hier tot nader order verboden. 

Voor Fagron is de samenwerking met Cannimed niet de eerste kennismaking met cannabis. Het is al lang de exclusieve verdeler in Nederland en verkocht ook al aan apotheken in Duitsland en Italië. Fagron en Cannimed gaan ervan dat de samenwerking in het derde kwartaal van dit jaar de eerste omzet zal opleveren. Eerst moet CanniMed een exportvergunning in de wacht te slepen en er volgt nog een audit om na te gaan of de Canadese productiefaciliteit voldoet aan de Europese eisen. 

De kweek van medicinale cannabis is namelijk streng gereguleerd, omdat de eindproducten - in tegenstelling tot recreatieve cannabis - consequent van dezelfde kwaliteit moeten zijn. De producten worden meestal toegediend in de vorm van een thee, spray, verdamper, spray of een olie. 

Cannimed heeft op de beurs van Toronto een waarde van 650 miljoen Canadese dollar. Het bedrijf, met uitvalsbasis in Saskatchewan, is reeds 17 jaar actief in de sector en kwam enkele maanden geleden in het vizier van zijn grotere land- en sectorgenoot Aurora Cannabis dat een overnamebod lanceerde. Canada was in 2001 het eerste land dat het therapeutisch gebruik van cannabis legaliseerde waardoor Canadese bedrijven momenteel - samen met Nederland - de wereldmarkt domineren. Intussen volgden een 30-tal andere landen het voorbeeld van Canada. De wereldwijde markt zou intussen al meer dan 10 miljard dollar waard zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud