Advertentie

Fagron ziet geen winstgroei in 2021

Rafael Padilla, de topman van Fagron. ©Merlijn Doomernik

De specialist in apothekersbereidingen Fagron zag het voorbije halfjaar zijn omzet afbrokkelen, wat de winstmarge onder druk zet.

De analisten hadden zich na een teleurstellende update over het eerste kwartaal schrap gezet voor een mak halfjaarrapport van Fagron , de leverancier van farmaceutische grondstoffen en bereidingen aan apotheken en ziekenhuizen.

Die voorzichtigheid bleek terecht, leert het halfjaarrapport. Het voorbije halfjaar brokkelde de omzet af tot 276,6 miljoen euro, een daling van 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarbij kwam de winstmarge onder druk: de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) ging 11 procent lager naar 56 miljoen euro, de marge ging van 22,6 naar 20,2 procent. Netto zakte de winst met 15 procent naar 26,9 miljoen euro of 0,37 euro per aandeel.

In de zone EMEA - Europa dus - zag Fagron zijn omzet met 6 procent dalen naar 129 miljoen euro. Tegen het einde van het tweede kwartaal was er weliswaar een herstel in de planbare zorg, zoals het aantal doktersvoorschriften in Nederland. Maar terwijl de divisie Brands en Essentials - denk aan alcoholgels en vitamines - vorig jaar nog profiteerde van de toegenomen vraag naar Covid-19-gerelateerde producten, was daar dit jaar geen sprake meer van.

Europa, en dan vooral de Benelux, weegt traditioneel zwaar bij Fagron. In 2020 tekende de regio nog voor een kleine helft van de omzet en een ruime helft van de bedrijfswinst van de groep.

In Noord-Amerika steeg de omzet in de eerste zes maanden van het jaar met 3 procent naar 82,2 miljoen euro. In de megafabriek voor steriele bereidingen in Wichita (Kansas) zal vroeger dan gepland in twee shifts gewerkt worden, waarvoor 60 nieuwe medewerkers zijn aangetrokken.

In Zuid-Amerika vertaalden de versoepelingen van de coronamaatregelen zich in een toename van het aantal doktersbezoeken en een omzetgroei van 7 procent naar 65,4 miljoen euro.

Geen winstgroei in 2021

Voor heel 2021 rekent CEO Rafael Padilla op een ebitda tussen 118 en 124 miljoen euro. Met andere woorden: in het beste geval een evenaring van de 124 miljoen euro over het boekjaar 2020. Volgens de informatieleverancier Bloomberg gingen analisten tot nog toe gemiddeld uit van 129 miljoen ebitda over 2021.

In de marge van de halfjaarresultaten kondigt Fagron een belangrijke wijziging aan in de organisatie. Topman Padilla zal niet langer moeten bijklussen als Europese 'area leader', waar oud-werknemers van Fagron voor pittige concurrentie zorgen.

Communicatiechef Constantijn van Rietschoten, een bedrijfsveteraan die al in mei 2008 aan boord kwam bij Fagron, zal die belangrijke taak op zich nemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud