Fagron ziet omzetgroei versnellen

©Hollandse Hoogte / Peter Hilz

In de VS versnelde de organische omzetgroei tot 15 procent dankzij de bouw van een nieuwe fabriek in Wichita. Bovendien toonde de Amerikaanse apothekersmarkt voor het eerst in drie jaar tijd herstel.

De specialist in apothekersbereidingen Fagron   boekte in het eerste kwartaal 109 miljoen euro omzet, een nuloperatie tegenover twaalf maanden geleden. Toch is Fagron in betere doen dan dat laat vermoeden. De verzwakking van de dollar en de Braziliaanse real namen namelijk een hap van ruim 7 miljoen euro uit de omzet, en ook de verkoop van een Frans dochterbedrijf liet zijn sporen na. 

De organische omzetgroei bij constante wisselkoersen - een goede graadmeter voor Fagron - bedroeg 6,8 procent en overtrof daarmee ruimschoots de analistenverwachtingen. Degroof Petercam rekende op iets meer dan 5 procent. De groei was in de loop van 2017 al versneld, van 1,2 procent in de eerste jaarhelft naar 4 procent in de tweede jaarhelft.

Fagron sluit minnelijke schikking

Fagron heeft een minnelijke schikking gesloten met de voormalige eigenaars van JCB Laboratories. Fagron nam het bedrijf enkele jaren geleden over voor 16,3 miljoen dollar en was bereid 6 miljoen dollar extra te betalen afhankelijk van de winstevolutie van JCB. De voormalige JCB-eigenaars meenden daar recht op te hebben en spanden een rechtszaak aan. Na lange discussies zijn de partijen nu tot een akkoord gekomen waarbij Fagron een bedrag 'substantieel lager dan 6 miljoen dollar' betaalt. 

Daarmee is een van de juridische dossiers die Fagron boven het hoofd hingen van de baan. Ook de overname van het Amerikaanse Anazao Health draaide uit op een juridisch conflict met de eigenaars. De eigenaars werden deels betaald in Fagron-aandelen met gemor over de fors gedaalde aandelenkoers als gevolg. 

Fagron doet daar nu nog een schepje bij, opnieuw een teken dat Fagron de moeilijke jaren achter zich heeft gelaten. 'We zijn zeer positief voor dit jaar', zegt CEO Rafael Padilla.

Fagron raakte in 2016 zwaar in de problemen als gevolg van te agressieve overnames, een hoge schuldenlast en een plotse wijziging in de terugbetalingsregels in de VS waardoor de omzet er in plots in elkaar klapte. Na een reddingsoperatie en een kapitaalinjectie van meer dan 200 miljoen euro is het bedrijf opnieuw aan de beterhand. Het keert dit jaar zelfs opnieuw een dividend uit, en de 47,5 miljoen dollar die het onlangs neertelde voor een sectorgenoot in de VS bewijst dat het management de buy-and-build strategie van Fagron opnieuw leven heeft ingeblazen.

Amerikaanse motor

Opmerkelijk is dat de Amerikaanse markt, die Fagron bijna de das omdeed, nu dé groeimotor van het bedrijf is geworden. In Noord-Amerika was er een organische groei van 15 procent, dankzij de vorig jaar opgestarte megafabriek voor steriele bereidingen in Wichita. Die fabriek heeft nu ook een licentie op zak om producten te leveren in Californië, de belangrijkste staat voor de verkoop van steriele bereidingen - zoals voorgevulde injectiespuiten en morfinecassettes - aan ziekenhuizen. 50 staten zijn intussen binnen, met enkel Indiana en South Dakota als blinde vlekken. De site in Wichita zou binnen een vijftal jaren 100 miljoen dollar extra omzet moeten opleveren.

Groei, na 12 krimpende kwartalen

De steriele bereidingen tekenden in de VS een omzetgroei van 20 procent op, maar ook de klassieke business - de verkoop van grondstoffen en bereidingen aan apothekers - groeide na twaalf krimpende kwartalen opnieuw. De 1,1 procent groei is op zich niet veel maar symbolisch van grote waarde.

In Europa en Zuid-Amerika - waar het bedrijf marktleider is in Brazilië - presteerde Fagron uitstekend. Belangrijk is ook nog dat de bevoorradingsproblemen die het voorbije halfjaar een domper zetten op de groei in Europa, volgens CEO Rafael Padilla nu 'structureel opgelost' zijn.

Fagron geeft geen details over de winstevolutie in het eerste kwartaal. Ook op becijferde vooruitzichten voor het volledige jaar is het wachten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud