Advertentie

Farma-CEO’s: ‘Vaccin alleen op de markt als het veilig en effectief is’

Het Amerikaanse Moderna is een van de negen vaccinontwikkelaars die de open brief ondertekenden. ©REUTERS

In een open brief beloven negen CEO’s van Europese en Amerikaanse vaccinproducenten, waaronder AstraZeneca, Johnson & Johnson en Moderna, geen wetenschappelijke bochten af te snijden. Ze willen de perceptie de kop indrukken dat ze ongeoorloofde risico's zouden nemen onder politieke druk.

‘In het belang van de openbare gezondheid beloven we altijd van de veiligheid en het welzijn van gevaccineerden onze topprioriteit te maken’, klinkt het in een open brief van de toplui van negen Amerikaanse en Europese biofarmabedrijven die kandidaat-Covid-19-vaccins ontwikkelen. De brief is opmerkelijk, want concurrerende farmaspelers leggen zelden een gezamenlijke verklaring af.

De toplui benadrukken dat ze geen klinische bochten afsnijden. Ze zullen hun vaccins alleen voor goedkeuring indienen als die veilig en doeltreffend blijken in grootschalige klinische studies. Met de brief willen de CEO's - van AstraZeneca, BioNTech, GSK, Johnson & Johnson, Moderna, Novavax, Pfizer, Sanofi en Merck (MSD buiten de VS en Canada) - de perceptie de kop indrukken dat ze zouden plooien voor de politieke druk om zo snel mogelijk vaccins te produceren.

In het belang van de openbare gezondheid beloven we altijd van de veiligheid en het welzijn van gevaccineerden onze topprioriteit te maken.
De negen farma-CEO's

Trump

De Amerikaanse president Donald Trump, die in de VS onder vuur ligt voor zijn aanpak van de coronacrisis, liet meermaals verstaan dat een vaccin klaar kan zijn voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november. Hij lag al overhoop met de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA, die hij verweet hem electorale schade te willen berokkenen door de vaccinrace te vertragen. In hun open brief benadrukken de negen vaccinontwikkelaars dat ze trouw zweren aan de hoge ethische en klinische standaarden van geneesmiddelenwaakhonden wereldwijd, zoals de Amerikaanse FDA.

Vertrouwen

Terwijl de ontwikkeling van een vaccin een proces van jaren is, racen producenten nu tegen de klok om ze veel sneller op de markt te krijgen. In zo’n scenario is het vertrouwen van burgers in de toekomstige Covid-19-vaccins erg belangrijk, als de gezondheidsautoriteiten honderden miljoenen mensen willen overtuigen zich te laten inenten.

‘We geloven dat deze gelofte helpt om het publieke vertrouwen te verzekeren in het rigoureuze wetenschappelijke en regelgevende proces dat Covid-19-vaccins evalueert en uiteindelijk misschien goedkeurt’, luidt de brief.

De farmabedrijven zeggen ook nog werk te zullen maken van een wereldwijde toegang tot vaccins, als antwoord op de kritiek dat arme landen uit de boot dreigen te vallen bij de distributie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud