Farmabedrijf Hyloris trekt naar Brusselse beurs

Hyloris is de eerste beursgang sinds februari 2019 in Brussel, toen de ontwikkelaar van medische pompjes Sequana Medical toetrad tot de noteringslijst. ©Photo News

Als alles volgens plan verloopt, brengt de Vlaamse zakenman Stijn Van Rompay zijn Luikse farmabedrijf Hyloris nog voor de zomervakantie naar de Brusselse beurs. De operatie moet 50 miljoen euro opleveren. Dat geld gaat volledig naar de uitbouw van het bedrijf. De beursgang illustreert het herwonnen vertrouwen in de aandelenmarkten.

Van Rompay richtte Hyloris zes jaar geleden op. In samenwerking met zijn vader Leon zette hij succesverhalen als het beursgenoteerde Docpharma, Uteron Pharma en Ater Pharma neer, bedrijven die de familie met veel winst verkocht.

Sinds de opstart haalde Hyloris al ruim 20 miljoen euro vers kapitaal op. Onder meer ondernemers als Jos Sluys, Christian Dumolin, Dirk Van Praag en Bart Versluys stapten in. Onlangs nog, in april in volle coronacrisis, kreeg Hyloris 15 miljoen euro toegestopt via de uitgifte van converteerbare obligaties. Die deal waardeerde het bedrijf op minimum 100 miljoen.

Hyloris staat voor High Yield, Lower Risk, hoog rendement met weinig risico. Het bedrijf doet geen duur en risicovol onderzoek naar nieuwe medicijnen, maar vertrekt van geneesmiddelen waarvan het patent is vervallen om nieuwe toedieningsvormen te maken of om met een mix van bestaande moleculen nieuwe, beter werkende medicijnen te ontwikkelen. Twee producten zijn al goedgekeurd en bijna lanceringsklaar.

Sequana Medical

Hyloris is de eerste beursgang sinds februari 2019 in Brussel, toen de ontwikkelaar van medische pompjes Sequana Medical toetrad tot de noteringslijst. Dat bevestigt het herwonnen optimisme van de markten. In Amsterdam was de introductie van de koffiereus Douwe Egberts zopas een groot succes. In België halen vooral bedrijven die relatief coronabestendig zijn probleemloos geld op, zoals de vastgoedgroepen VGP, Aedifica en Immobel of het biotechbedrijf Argenx op de Brusselse beurs bewezen.

Het is niet de eerste keer dat ik iets bouw. Dat trackrecord zal zeker helpen.
STIJN VAN ROMPAY
CEO EN STICHTER HYLORIS

Van Rompay is dan ook overtuigd van een geslaagde beursgang. ‘Twee maanden geleden leek het alsof de wereld zou vergaan. Het momentum is wat positiever nu. Ik denk dat er interesse uit alle hoeken zal zijn, ook van particulieren. Het is ook niet de eerste keer dat ik iets bouw. Dat trackrecord zal ook wel helpen.

Dinsdag steeg de Bel20-index opnieuw met 1,6 procent, waardoor de beursgraadmeter ruim 30 procent hoger noteert dan zijn dieptepunt van 17 maart. Beleggers nemen al een forse voorsprong op het herstel van de reële economie. Ze vinden in de eerste plaats inspiratie in de forse daling van het aantal besmettingen, de afbouw van de lockdowns en het uitblijven van een tweede grote besmettingsgolf. Italiaanse dokters verklaarden zelfs dat het virus in kracht is afgenomen bij wie besmet wordt.

Crash bedrijfswinsten

De stimuli van de overheden en de centrale banken en het besef dat de rente nog heel lang heel laag zal blijven, lokken de beleggers ook naar aandelen. Steeds meer professionele en particuliere beleggers durven te gokken op een normalisering van de economie na 2020. Omdat ze vooruitkijken, nemen ze de crash van de bedrijfswinsten dit jaar er voor lief bij. Analisten verwachten dat de bedrijven uit de Amerikaanse S&P500-index hun winst dit jaar 20 procent zien zakken. Daardoor noteert Wall Street tegen 22 keer de winst peperduur. Maar bij een normalisering van de winsten daalt de ratio naar een meer aanvaardbare 17,4.

Sommige beleggers geloven dat de huidige koersen nog instapmogelijkheden bieden voor de lange termijn. De Bel20 heeft slechts de helft van zijn coronaverlies goedgemaakt.
Toch blijven de gevaren groot, waarschuwen de beursstrategen. Een heropflakkering van het virus met nieuwe lockdowns vormt het grootste risico. Ook de tienduizenden ontslagen die de bedrijven onlangs hebben aangekondigd, kunnen langdurig op de economie wegen. In België verwachten zes op de tien bedrijven jobverlies. ‘Back to normal’ is het nog lang niet. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud