Advertentie
Advertentie

Farmabedrijf Novartis verhoogt prognose na goede start van het jaar

Dankzij de goede verkoop van blockbustermedicijnen boekte het Zwitserse farmaconcern Novartis een beter dan verwachte omzet in het eerste kwartaal. ©REUTERS

Novartis verwacht dat zijn omzet dit jaar een hoge eencijferige of lage tweecijferige groei kent. Dat gaf het farmaconcern uit Basel mee bij de voorstelling van goede resultaten voor het eerste kwartaal. Beleggers reageren enthousiast.

Novartis zag zijn omzet in het eerste kwartaal met 10 procent toenemen, tot een beter dan verwachte 11,8 miljard dollar. Het Zwitserse farmaconcern met hoofdzetel in Basel dankt dat onder meer aan de goede verkoop van twee blockbustermedicijnen (geneesmiddelen die een jaaromzet van meer dan 1 miljard dollar genereren): de verkoop van Entresto (een hartmiddel) nam met meer dan een derde toe tot 1,88 miljard dollar, die van het psoriasismiddel Cosentyx klom met een vierde tot 1,33 miljard dollar.

De kernbedrijfswinst, zonder uitzonderlijke elementen dus, verbeterde met 16 procent tot 4,5 miljard dollar. De gezuiverde nettowinst kwam 14 procent hoger uit op 3,7 miljard dollar. Het gaat telkens om resultaten uit de voortgezette activiteiten: Novartis splitste vorig jaar zijn tak generische geneesmiddelen (Sandoz) af.

Advertentie

Novartis verhoogt nu zijn jaarprognose en mikt op een omzet die een hoge eencijferige of lage tweecijferige groei laat zien (ergens tussen 9 en 11%). Tot dusver werd een gemiddelde eencijferige groei (rond 5%) verwacht. De kernbedrijfswinst zou een lage tweecijferige tot ‘mid-teens’ (tussen 10 en 15%) groei kennen in plaats van een hoge eencijferige toename. Beleggers sturen het aandeel dinsdag ruim drie procent hoger.

Pure producent van nieuwe medicijnen

De Zwitserse farmagroep onderging vorig jaar een gedaanteverwisseling. Ze is in oktober verveld tot een producent van nieuwe medicijnen door Sandoz af te stoten, haar vroegere divisie van generieke en biosimilaire medicatie. Die eerste groep slaat op goedkopere alternatieven voor medicijnen waarvan de patentbescherming is verlopen, de tweede zijn bijna identiek aan de originele, maar een stuk goedkoper. Sinds het afstoten van Sandoz focust Novartis op patentbeschermde medicijnen met hogere marges.

Het afstoten van Sandoz kaderde in een meerjarig transformatietraject dat Novartis-CEO Vas Narasimhan na zijn aantreden in 2018 in gang had gezet. Hij wilde dat Novartis zou focussen op innovatieve medicijnen, omdat die patentbescherming genieten en dus hogere winstmarges opleveren dan generieke medicijnen, waarvoor competitie en prijsdruk veel meer spelen.

Beleggers houden ook meer van gefocuste bedrijven dan van bonte conglomeraten. Eerder al splitste het Britse farmabedrijf GSK zijn consumentendochter Haleon af, het Franse Sanofi deed hetzelfde met zijn ingrediëntendochter Euroapi.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.