Advertentie

Farmabedrijven weren goedkoopste oogmiddel

©mfn online editor import

Oogpatiënten mogen niet behandeld worden met Avastin, hoewel het even werkzaam is als het twintig maal duurdere Lucentis. De Belgische overheid zou daardoor al 197 miljoen te veel hebben uitgegeven, schrijft De Standaard.

Een injectie met Lucentis in het oog kost meer dan 800 euro. Een injectie met Avastin kost maar zo'n 40 euro. De middelen zijn chemisch sterk met elkaar verwant en werken even goed om gezichtsverlies af te remmen bij 'vochtige, leeftijdsgebonden maculadegeneratie', een oogaandoening die vooral 65-plussers treft. Toch mogen artsen officieel alleen het dure middel gebruiken.

Roche heeft via een dochterbedrijf licentierechten op het Lucentis van Novartis, terwijl Novartis een belangrijke aandeelhouder is van Roche.

Daarom dienen verschillende Europese consumentenorganisaties een klacht in bij hun nationale mededingingsautoriteiten. Volgens Test-Aankoop in ons land spannen de farmabedrijven achter de twee geneesmiddelen samen om het goedkopere geneesmiddel af te schermen van oogpatiënten. Op die manier kunnen ze samen meer winst per behandeling opstrijken.

Belangenverstrengeling

In Italië kregen de farmabedrijven Roche (producent van Avastin)  en Novartis (van Lucentis) een boete van 182 miljoen euro omdat ze afspraken hadden gemaakt om het goedkopere Avastin niet te laten registreren. Beide bedrijven gingen in beroep.

De oorzaak van die afspraken zou liggen bij de verstrengeling van beide farmaceuten. Roche heeft via een dochterbedrijf licentierechten op Lucentis van Novartis, terwijl Novartis een belangrijke aandeelhouder is van Roche.

Niet erkend

Doordat Roche geen aanvraag indiende, is het goedkopere Avastin in ons land niet erkend. Een dokter die het middel dus toch gebruikt, doet dat op eigen risico en is juridisch niet ingedekt.

Het Federale Geneesmiddelenagentschap (FAGG) kan die erkenning leveren, maar ziet tot nu toe onvoldoende bewijs dat beide geneesmiddelen even goed werken. Nochtans oordeelde the Cochrane Library, een gereputeerde non-profit onderzoeksinstelling, recent dat er niets mis is met het goedkopere Avastin.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud