Advertentie
Advertentie

Farmadeal herenigt voormalige Coucke-boys

Yvan Vindevogel en Ger Van Jeveren zijn allebei voormalige partners van Marc Coucke. ©BELGA

De specialist in magistrale bereidingen voor apothekers Fagron neemt zijn concurrent ABC Chemicals over. Dat vernam De Tijd. De deal herenigt de bedrijven van twee voormalige partners van Marc Coucke.

De transactie werd enkele weken geleden beklonken, maar nog niet publiek gemaakt. De hoofdrolspelers waren niet bereikbaar voor commentaar. Maar de deal is rond. Dat blijkt uit de bijlagen van het Belgisch Staatsblad. Daarin staat te lezen dat de voltallige raad van bestuur van ABC Chemicals enkele weken geleden ontslag nam en werd vervangen door Michaël Hillaert, een lid van het uitvoerend comité van Fagron, en een andere bestuurder.

Fagron en ABC Chemicals zijn allebei gespecialiseerd in magistrale bereidingen voor apothekers. Fagron is marktleider met een marktaandeel van zo’n 80 procent. ABC Chemicals heeft ongeveer 15 procent van de markt in handen. Na de overname heeft Fagron met andere woorden op zijn thuismarkt een quasi-monopolie. Enkel het Limburgse bedrijf 2Pharma speelt nog een rol van betekenis met een marktaandeel van 5 procent.

ABC Chemicals was tot nu toe in handen van ondernemer Yvan Vindevogel, de investeringsmaatschappij Indufin en drie managers van het bedrijf (Mario Debel, Ludwig Geldof en Hanne Dewulf). Vindevogels bedrijf Vemedia splitste ABC Chemicals in 2013 af. De investeerders wilden op basis van dat platform een ‘Europees Fagron’ uitbouwen.

Fagron  krijgt er met de deal een omzet van 5,5 miljoen euro (2014) bij. Maar het lijft vooral een snelgroeiende concurrent in. Dat de transactie in cash gebeurde, is niet onbelangrijk voor de verkopers, gezien de beurskoers van Fagron in augustus zowat halveerde.

Geen aanmelding

De transactie moest niet aangemeld worden bij de Belgische mededingingsautoriteit, want ze komt voor een van de aanmeldingsvoorwaarden niet in aanmerking.

Ondernemingen dienen in ons land een fusie of overname aan te melden indien ze hier samen een totale omzet bereiken van 100 miljoen euro én indien ten minste twee van de ondernemingen die bij de operatie betrokken zijn een omzet halen van 40 miljoen euro. Dat is voor ABC Chemicals verre van het geval.

Yvan en Ger

Een pittig detail is dat de deal de bedrijven van twee voormalige managers uit de Omega Pharma-stal  herenigt: Yvan Vindevogel en Ger van Jeveren.

Het verhaal van Yvan Vindevogel en Coucke is genoegzaam bekend. De twee richtten na hun legerdienst samen Omega Pharma op en verkochten als jongelui shampoo aan apothekers. Na enkele jaren verliet Vindevogel het bedrijf en ging hij zijn eigen weg. Hij bouwde de distributeur van voorschriftvrije geneesmiddelen Vemedia uit en verkocht het enkele jaren geleden voor een stevige prijs aan het investeringsfonds IK. Hij behield een minderheidsbelang in het bedrijf en zit de raad van bestuur van Vemedia voor.

Eind 2013 richtte Vindevogel het investeringvehikel Damier op. Dat omvat na de verkoop van ABC Chemicals nog de overgenomen Nederlandse gezondheidsproducten van het Japanse Takeda en Flinndal, een internetwinkel voor vitamines en voedingssupplementen.

Fagron-CEO Ger van Jeveren kruiste in 2000 het pad van Coucke. Hij verkocht toen het bedrijf dat hij tien jaar voordien had opgericht aan Omega Pharma. Fagron was toen al uitgegroeid tot de snelst groeiende leverancier aan apotheken in Nederland. Bij Omega Pharma werd Fagron samengevoegd met de andere business-to-business-activiteiten (Omega Soft, Omega Dental en Omega Medical). In 2007 trok het als apart bedrijf naar de beurs onder de naam Arseus.

Omega Pharma en Coucke bleven nog enkele jaren aan boord als aandeelhouder, maar verdwenen nadien uit beeld. Onlangs maakte Coucke bekend dat hij op de koersdaling van Fagron had ingespeeld en voortaan 3,4 procent van de farmagroep bezat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud