Advertentie
Advertentie

Farmareus aast op Omega Pharma-jager

©BELGA

De Israëlische farmareus Teva overweegt een bod op zijn Amerikaanse sectorgenoot Mylan, dat op zijn beurt nog maar net zelf een bod uitbracht op Omega Pharma-moeder Perrigo. Dat meldden de Amerikaanse zakenzender CNBC en persagentschap Bloomberg. 'De sector staat geen seconde stil', klinkt het bij Marc Coucke.

De overnamepogingen in de farmasector volgen elkaar in een sneltreinvaart op. De definitieve overname van het Belgische Omega Pharma door het Amerikaanse Perrigo was nauwelijks afgerond of het eveneens Amerikaanse Mylan liet in een brief weten dat het uit was op een overname van de nieuwe groep

CNBC weet nu dat het Israëlische Teva op zijn beurt geïnteresseerd is in Mylan, de jager wordt dus prooi. Met die overname zou 34 miljard dollar gemoeid zijn, meteen de grootste deal in de farmasector van het jaar. Mylan laat in een reactie verstaan dat het niet opgezet is met de avances en onafhankelijk wil blijven.

Nederland

De interne beraadslagingen van Teva over een mogelijke aankoop van Mylan zouden dan ook niet per se tot een bod hoeven te leiden, waarschuwden bronnen aan het Amerikaanse persagentschap Bloomberg. Zo zou het een enorme aankoop zijn voor topman Erez Vigodman, die iets meer dan een jaar aan het roer van Teva staat. 

Verder heeft Mylan onlangs zijn vestigingsplaats verruild voor Nederland, waarbij het een constructie opzette om zich juist tegen een overname te beschermen. Het operationele hoofdkantoor ligt in Canonsburg in de staat Pennsylvania.

De geruchten dat Teva een overname van Mylan zou overwegen, deden al langer de ronde. De jacht van Mylan op Perrigo zou zelfs ingegeven zijn door de vrees dat er een bod zat aan te komen. Een kwestie van overnemen of overgenomen worden, zeg maar. 

©Mediafin

Teva en Mylan zijn beiden actief in de productie van generische geneesmiddelen - medicijnen waarvan de octrooien zijn vervallen. Die geneesmiddelen komen dan in het publieke domein terecht, waardoor elk farmabedrijf ze mag produceren. Met Mylan erbij zou Teva weer het nummer één zijn in generische medicijnen, terwijl het nu op sommige markten maar de tweede of de derde plaats inpalmt.

Het is niet duidelijk wat een bod van Teva zou beteken voor de operatie die Mylan zelf op het getouw wilde zetten. Perrigo heeft trouwens nog niet officieel gereageerd op het voorstel van zijn landgenoten. Omega Pharma-topman laat Marc Coucke laat via Twitter blijken dat het nog moeilijk volgen is.   

1/3 Man man man, het staat hier geen seconde stil: binnen de maand na m'n omega-Perrigo closing is dit de situatie :— Marc Coucke (@CouckeMarc) 18 april 2015

2/3 Volgens CNBC komt er bod van zeeeer groot bedrijf op het zeeer groot bedrijf dat bod wil doen op het zeer groot bedrijf dat omega kocht.— Marc Coucke (@CouckeMarc) 18 april 2015

3/3 Kan ne mens in feite een spierverrekking in zijn hersenen krijgen? #dtv #overbelast

- De lage rente maakt overnames zeer goedkoop.

- De beurzen zijn sterk gestegen, waardoor overnames financieren in eigen aandelen aantrekkelijk wordt.

- De dollar is sterk gestegen, wat Europese bedrijven een pak goedkoper maakt.

- Bedrijven staan onder druk om te groeien. Als de wereldeconomie niet meewilt, kan groei kopen via overnames een oplossing bieden.

- Een bedrijf kan via een overname zijn hoofdkwartier naar het buitenland verplaatsen, wat fiscaal interessant kan zijn. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud