Farmareus Novartis schikt Amerikaanse smeergeldzaak

'We zijn vandaag een ander bedrijf', reageerde CEO Vas Narasimhan. ©REUTERS

De Zwitsers farmareus schikt voor 678 miljoen dollar met het Amerikaanse gerecht in een zaak rond smeergeldbetalingen aan duizenden dokters.

Na een rechtsgang van bijna een decennium is de Zwitserse farmareus Novartis een minnelijke schikking van 678 miljoen dollar overeengekomen met het Amerikaanse gerecht om een einde te maken aan een smeergeldzaak die zich afspeelde tussen 2002 en 2011 . Dat bericht het persagentschap Bloomberg.

De Verenigde Staten hadden Novartis voor het gerecht gedaagd in 2013. Een klokkenluider - een gewezen vertegenwoordiger - had de farmareus ervan beschuldigd zijn sprekersprogramma te misbruiken om artsen smeergeld te betalen om Novartis-medicijnen voor te schrijven.

Novartis betaalde 'exorbitante bedragen aan sprekers die geen presentaties van betekenis leverden en gaf dure maaltijden en alcohol aan dokters en hun gevolg', luidde het in een mededeling van de openbaar aanklagers in Manhattan woensdag.

CEO Vas Narasimhan benadrukte dat Novartis 'vandaag een ander bedrijf is'. De farmareus zal als onderdeel van de deal de manier wijzigen waarop het zijn medicijnen vermarkt aan dokters in de VS, klinkt het donderdag in een communiqué.

De Zwitserse farmareus gaf vorige week al aan dat het ook zo'n 347 miljoen dollar betaalt om tot een akkoord te komen rond gelijkaardige aantijgingen van smeergeldbetalingen aan dokters en ziekenhuizen in Griekenland en Vietnam.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud