Farmareus Sanofi schrapt 1.700 banen

De Franse farmareus Sanofi schrapt 1.700 banen, waarvan 1.000 in eigen land. ©REUTERS

De Franse farmareus Sanofi snoeit 1.700 jobs weg, waarvan 1.000 in eigen land weg. De mogelijke impact voor de 1.500 Belgische werknemers is nog onduidelijk.

De Franse farmareus Sanofi deelde vrijdag aan de Europese sociale partners mee dat hij de komende drie jaar 1.700 banen schrapt, waarvan 1.000 in eigen land. Dat gebeurt vooral in ondersteunende, commerciële en onderzoeksfuncties. 

De herstructurering valt niet uit de lucht. Ze is het resultaat van de eind vorig jaar aangekondigde koerswijziging om te focussen op lucratieve groeidomeinen als kankermedicijnen en het onderzoek op andere terreinen, zoals diabetes en hart- en vaataandoeningen, waar het bedrijf terrein had verloren, te staken. Ze staat los van Covid-19, zei Olivier Bogillot, de topman van de Franse afdeling, aan het persagentschap AFP.

Sanofi heeft met 1.500 werknemers een stevige voetafdruk in België. In Diegem en Brussel samen werken 350 mensen in commerciële en ondersteunende diensten. Verreweg de grootste sites zijn die in Geel (het vroegere Genzyme), met 800 mensen, en die van Ablynx in Gent, met zo'n 450 werknemers. Sanofi legde in 2018 3,9 miljard euro op tafel voor het Gentse biotechnologiebedrijf dat medicijnen ontwikkelt op basis van lama-antilichamen.

Impact op België

'Over de mogelijke impact van de herstructurering op de Belgische vestigingen kan ik nu nog niets zeggen', reageert Sophie van Wel, de woordvoerster van Sanofi België, die aangeeft dat er wellicht begin volgende week meer duidelijkheid komt.

'Ik kan wel zeggen dat de de grootste sites focussen op groeidomeinen - biologische geneesmiddelen in Geel en immunologie/oncologie bij Ablynx - die tot het hart van de strategie van de groep behoren. Op de site in Geel zijn we trouwens al een tijdje volop aan het aanwerven.'  

2 miljard beparen

Wereldwijd stelt Sanofi zo'n 100.000 mensen te werk, waarvan 25.000 in het thuisland Frankrijk. In december al had de Britse topman Paul Hudson aangekondigd dat hij de uitgaven tegen het licht wou houden en tegen 2022 2 miljard euro wil besparen.

In Frankrijk mikt de farmagroep vooral op vrijwillige vertrekken en worden geen fabrieken gesloten, zo klonk het nog vrijdag. Maandag is er een vergadering gepland met de Franse sociale partners.

Het aangekondigde banenverlies ligt zwaar op de maag bij de Franse bonden, omdat Sanofi net nog heeft aangekondigd 610 miljoen euro te investeren in de bouw van een nieuwe vaccinfabriek in de regio Lyon. Sanofi, een van 's werelds belangrijkste vaccinontwikkelaars, ontwikkelt twee kandidaat-vaccins tegen Covid-19, waarvan een samen met het Britse GlaxoSmithKline.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud