Farmareus Sanofi tekent voor nieuwe miljardendeal

Olivier Brandicourt, de CEO van het Franse Sanofi, neemt het Amerikaanse Bioverativ over. ©AFP

De Franse farmareus betaalt omgerekend 9,4 miljard euro voor Bioverativ, een Amerikaanse specialist in de behandeling van hemofilie.

Maandagochtend maakte de Franse farmareus Sanofi bekend dat het Bioverativ, een Amerikaanse specialist in de behandeling van hemofilie, een erfelijke bloedziekte, overneemt voor 9,4 miljard euro (11,6 miljard dollar).

Sanofi betaalt 105 dollar per aandeel, of 64 procent meer dan de slotkoers van vrijdag. De twee belangrijkste geneesmiddelen van Bioverativ, Eloctate en Alprolix, behoren tot de leidende behandelvormen van de twee meest voorkomende vormen van hemofilie, gekend als type A en B.

'Sanofi versterkt zijn leiderschap in zeldzame aandoeningen', schreef Olivier Brandicourt, de CEO van Sanofi, in een persbericht. Met een jaarlijkse geneesmiddelenverkoop van ongeveer 10 miljard dollar en 181.000 mensen die er wereldwijd door getroffen zijn, vertegenwoordigt hemofilie de grootste markt onder de zeldzame aandoeningen.

De vorige grote overname van Sanofi was Genzyme, een Amerikaans biotechbedrijf. Sanofi betaalde in 2011 ongeveer 20 miljard dollar voor Genzyme.

Ook miljardenbod voor kankertherapie

Nog een miljardendeal in de farma-industrie vandaag: Celgene koopt Juno Therapeutics voor 9 miljard dollar (7,35 miljard euro), zodat het sterker wordt in kankertherapie. Juno werkt aan een behandeling tegen bloedkanker die gebaseerd is op CAR-T, waarbij het immuunsysteem van een patiënt wordt aangezet om de kanker te gaan bestrijden.

Celgene beschikt al over een succesvol medicijn tegen bloedkanker, Revlimid, maar binnen hoogstens vier jaar komt er een nieuw geneesmiddel van de concurrentie. Celgene zoekt daarom naar een alternatief om zijn inkomsten op te krikken. Revlimid is goed voor 60 procent van zijn inkomsten.

Eerder deze maand nam Celgene ook al Biomedicines over voor 7 miljard dollar.

De nieuwe miljardendeal is tekenend voor de overnamekoorts in de farmasector, die al een tijd volop in beweging is. Denk aan het Zwitserse biotechbedrijf Actelion dat werd overgenomen door Johnson & Johnson, het recente voorstel van Novo Nordisk om het Belgische Ablynx in te lijven voor 2,6 miljard euro en het miljardenbod van Celgene op de experimentele kankertherapie van Juno. Ook UCB  wordt genoemd als kandidaat-overnemer voor een New Yorks biotechbedrijf, Acorda, dat een middel tegen de ziekte van Parkinson ontwikkelt. Acorda zou iets meer dan 1 miljard euro waard zijn.

Zeldzame ziekten

Opvallend is dat de farma-industrie bereid is miljarden op tafel te leggen voor een klein biotechbedrijf dat soms maar één beloftevol product in huis heeft. Maar de farmaproducenten hebben nood aan nieuwe geneesmiddelen, die hun inkomsten opkrikken en zo meteen ook een positieve impact hebben op hun beurskoers. Dat ze vooral kijken naar complexe medicijnen tegen zeldzame ziektes, is niet verwonderlijk. Deze geneesmiddelen zijn zo goed als maatwerk voor enkele duizenden patiënten, waardoor de prijs, en dus de marge, veel hoger zijn.

Zo is Novo Nordisk, dat groot werd met insuline voor diabetespatiënten, vooral uit op Ablynx omdat het Gentse biotechbedrijf op het punt staat caplacizumab op de markt te brengen, een middel tegen TTP, een zeldzame bloedziekte. Caplacizumab heeft volgens ramingen van Ablynx een marktpotentieel van 1,2 miljard euro. Het middel zou een mooie aanvulling zijn op de hemofiliebehandelingen die Novo Nordisk in huis heeft.

Hemofilie

Het ziet er trouwens naar uit dat bloedziekten, waaronder hemofilie, een niche vormen waar verschillende farmaspelers hun pijlen op hebben gericht. Dat geldt voor Sanofi en Novo Nordisk, maar ook voor Shire (bij ons bekend door de overname van Movetis), dat twee jaar terug Baxalta kocht voor zijn specialisatie in hemofilie. Het Zwitserse Roche kreeg dan weer net een goedkeuring in de Verenigde Staten voor Hemlibra, eveneens een middel tegen de bloedziekte.

Hemofilie, een stoornis waarbij het bloed niet meer stolt, treft 1 op de 10.000 mensen en enkel mannen. Verwondingen en inwendige bloedingen bloeden bij mensen met hemofilie altijd langer, waardoor ze bloedarmoede kunnen krijgen. Blauwe plekken nemen ook een lange tijd om te verdwijnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud