Farmareus Shire doet miljardenovername

©Bloomberg

Het farmabedrijf Shire koopt Dyax voor 5,36 miljard euro. Shire is uit op dat ene zeer beloftevolle geneesmiddel dat Dyax nog aan het ontwikkelen is.

Het Ierse Shire, gespecialiseerd in medicijnen voor uitzonderlijke ziekten, deed het al een paar keer: een farmabedrijf overnemen voor één enkel geneesmiddel, waar het een miljardenomzet hoopt uit te halen. Zo ook met het Belgische Movetis, dat een middel tegen constipatie in huis had. Maar deze keer gaat het dus om het Amerikaanse Dyax, een biotechbedrijf dat één medicijn op de markt heeft, maar vooral ook werkt aan een beloftevol geneesmiddel tegen een bijzondere genetische stoornis in het lichaam.

Dat medicijn kan op termijn, en wellicht is dat rond 2030, jaarlijks 2 miljard dollar opbrengen. Daarom is Shire nu reeds bereid 5,9 miljard dollar (5,36 miljard euro) voor het bedrijf neer te tellen.

Shire biedt 37,30 dollar per aandeel. Dat is 35,5 procent meer dan Dyax’ slotkoers vrijdagavond. In de Amerikaanse voorbeurshandel schiet Dyax alvast naar 37 dollar.

Shire zegt ondanks de miljardendeal met Dyax nog steeds interesse te hebben in Baxalta, de farmatak die onlangs werd afgesplitst van Bayer. Shire deed zijn concurrent Baxalta in augustus een ongevraagd bod van 30 miljard dollar. Samen zouden de twee farmabedrijven wereldwijd de grootste worden in medicijnen voor weesziekten, ziekten die maar een paar duizend mensen ter wereld treffen. Baxalta heeft het bod deze zomer meteen verworpen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud