Finale strijd om Omega Pharma

©Siska Vandecasteele

Drie farmagroepen zitten in de laatste rechte lijn voor de overname van Omega Pharma: Perrigo, Sanofi en Actavis. Perrigo is volgens meerdere bronnen favoriet. Het zou zelfs exclusieve gesprekken voeren.

Het worden cruciale uren en dagen voor Marc Coucke en het investeringsfonds Waterland, de eigenaars van Omega Pharma. Ze staan op het punt de verdeler van voorschriftvrije geneesmiddelen tegen grof geld te verkopen.

Maar wie wordt de koper? De partij die al wekenlang over de lippen gaat als favoriet is het Amerikaanse Perrigo. Het persagentschap Bloomberg, dat zich baseert op meerdere bronnen, stelt dat Perrigo exclusieve gesprekken voert over de overname van de Vlaamse groep. Volgens onze informatie loopt het evenwel nog niet zo’n vaart en moet Perrigo nog rekening houden met de concurrentie van het Franse Sanofi en het eveneens Amerikaanse Actavis. De overnemers zouden ongeveer 4 miljard euro veil hebben voor Omega Pharma. Wat de rol van topman Marc Coucke na de overname wordt, is nog geheel onduidelijk. Het dossier zit nog volop in beweging, maar hoe dan ook: de landing is ingezet.

Farmareus

Perrigo is een farmareus met een beurswaarde van 21 miljard dollar (16,6 miljard euro). Het is onder meer bekend voor het anti- allergiegeneesmiddel Claritin, een concurrent voor Zyrtec (UCB). De groep telt 9.000 werknemers, is goed voor een omzet van 4 miljard dollar en een bedrijfswinst van bijna 600  miljoen dollar. Perrigo - dat zich op zijn website sterk maakt dat elke seconde wereldwijd ongeveer 1.600 mensen een van zijn producten innemen - is een paar maten groter dan Omega Pharma (zie grafiek) en is vooral actief in de VS met de verkoop van voorschriftvrije medicijnen (hoestmiddelen, nicotinevervangers, enzovoort), voedingssupplementen, babyvoeding en generische geneesmiddelen.

Het produceert ook medicijningrediënten voor derden en dankzij de overname van het Ierse Elan (voor 8,6 miljard dollar of 6,7 miljard euro) zal het de komende jaren nog miljarden royalty’s ontvangen op de verkoop van Tysabri, een medicijn om multiple sclerose te behandelen. Met Omega Pharma zou Perrigo een stevige poot hebben in de Europese markt.


Jackpot

De timing voor de verkoop van Omega Pharma lijkt ideaal. De multiples die bij overnames betaald worden, bereiken stilaan een piek, gedreven door consolidatie in de sector en de enorm lage rentes die geld en schulden goedkoop maken. Coucke bezit bijna de helft van Omega Pharma. Waterland en een aantal bevriende investeringsfondsen hebben het overgrote deel van de resterende aandelen in handen. Het management bezit ook een kleine participatie. Ze hebben uitzicht op een ‘jackpot’.

Waterland, dat indirect iets minder dan een derde van Omega Pharma bezit, zou bij een overnameprijs van 4 miljard euro (schulden inbegrepen) ongeveer vijf keer zijn inleg kunnen terugverdienen - en dat in drie jaar tijd. Waterland schatte de waarde van zijn belang in Omega Pharma aanvankelijk op zo’n 200  miljoen euro. Indien men van de theoretische ondernemingswaarde van 4  miljard euro de schulden van Omega Pharma aftrekt (700 miljoen eind vorig jaar), komt men aan 3,3 miljard euro. Een derde daarvan is 1,1 miljard of vijf keer de waarde die Waterland op zijn investering plakte.

Verkoopplannen

Omega staat sinds de zomer te koop. Nadat de verkoopplannen begin juli waren uitgelekt, zei Marc Coucke dat het gerucht over Omega Pharma ‘voorbarig en eenzijdig’ was. ‘De omstandigheden veranderen razendsnel. Het gaat al 27 jaar goed. Ik ben niet zeker dat het na 37 jaar nog goed gaat. Dan moet je alle opties overwegen en handelen.’

Het gaat al 27 jaar goed. Ik ben niet zeker dat het na 37 jaar nog goed gaat. Dan moet je alle opties overwegen en handelen.
Marc Coucke
voormalig CEO Omega Pharma

Coucke en Waterland haalden het bedrijf twee jaar geleden van de Brusselse beurs. Die overname waardeerde Omega Pharma destijds op bijna 850 miljoen euro. Kort daarna injecteerden de eigenaars extra middelen in het bedrijf naar aanleiding van de overname van een portefeuille van 54  merken van de Britse farmareus GlaxoSmithKline (GSK). Dat was de grootste overname ooit voor de groep uit Nazareth. De omzet steeg onder meer dankzij die overname vorig jaar tot ruim 1,2 miljard euro.


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud