Advertentie

Fornieri behoudt zetel in raad van bestuur Mithra

François Fornieri. ©Photo News

François Fornieri, de omstreden oud-CEO van Mithra, behoudt zijn zitje als bestuurder bij het farmabedrijf. Het eerder aangekondigde farma-icoon Jean Stéphenne komt voorlopig niet.

Oprichter en ex-CEO François Fornieri, die onder meer wordt aangeklaagd voor handel met voorkennis, blijft lid van de raad van bestuur van Mithra. 88 procent van de aandeelhouders van het Luikse farmabedrijf keurde de benoeming donderdag goed op de algemene vergadering.

Fornieri zette begin februari voor 'maximaal een jaar' een stap opzij omdat een gerechtelijk onderzoek loopt naar zijn mogelijke betrokkenheid in de Nethys-zaak. Leon Van Rompay werd aangesteld als CEO ad interim. In april werd Fornieri bovendien aangeklaagd voor handel met voorkennis.

Coucke

Toch vernieuwden de aandeelhouders van Mithra het mandaat van Fornieri. Ook de aanstelling van de voormalige voorzitter van Janssen Pharmaceutica, Ajit Shetty, als nieuwe voorzitter kreeg groen licht.

Shetty volgt ondernemer Marc Coucke op. Die zette in november vorig jaar een stap opzij. Coucke (11%) is na Fornieri (27 %) nog altijd de grootste aandeelhouder van Mithra. Eind april verkocht Fornieri 8 miljoen aandelen toen hij ondervraagd werd door de politie. Daarmee incasseerde hij in totaal 8,7 miljoen euro.

Normaal zou ook Jean Stéphenne, oud-CEO van GSK Biologicals, tot de raad van bestuur toetreden. Maar dat plan gaat voorlopig niet door. Stéphenne kan het mandaat bij Mithra niet combineren met zijn 'priority mission' bij het Duitse biotechbedrijf CureVac, dat aan een coronavaccin werkt. Ook Stijn Van Rompay zou zijn opwachting maken in de raad van bestuur, maar trok zijn kandidatuur in na de aanstelling van zijn vader als CEO ad interim.

Europese goedkeuring

Mithra kreeg donderdag ook goed nieuws. Het bedrijf mag zijn anticonceptiepil Estelle op de markt brengen in Europa, meldde Mithra donderdagavond. Na een positief advies van het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) zette de Europese Commissie het licht op groen. Eerder gaven de gezondheidsautoriteiten in Canada en de VS al hun goedkeuring.

Estelle zal 'in de tweede helft van dit jaar' op de markt komen. Het middel zal eerst in Duitsland, Oostenrijk en Polen beschikbaar zijn. In België en Luxemburg zal Ceres Pharma de pil op de markt brengen onder de merknaam Lydisilka. Ceres is een farmabedrijf van Coucke en voormalig Omega Pharma-manager Mario Debel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud