Frankrijk betaalt homeopathie niet langer terug

©shutterstock

De Franse ziekteverzekering gaat behandelingen met homeopathische geneesmiddelen vanaf 2021 niet meer terugbetalen. Voorstanders van de praktijk zijn woedend.

De stopzetting van de terugbetaling werd eerder dit jaar al geadviseerd door de Franse administratie. Die besloot op basis van onderzoeken dat de werking van homeopatische middelen niet was aangetoond.

Minister van Volksgezondheid Agnes Buzyn zegt in de krant Le Parisien dat er een overgangsperiode komt tot de volledige stop in 2021. De regering van Emmanuel Macron wil in een eerste fase, in januari 2020, de terugbetalingen verlagen van 30 procent tot 15 procent van de kostprijs.

Een lab van de Franse homeopathiefabrikant Boiron. ©AFP

Homepathie, het toedienen van bepaalde stoffen in zeer sterk verdunde concentraties, is al lang populair in Frankrijk. Eén van de grootste producenten van de middeltjes, Boiron, is een Frans bedrijf. Het uitte dinsdag kritiek op de overheidsplannen en zei dat het die juridisch zou aanvechten. Boiron haalt 60 procent van zijn omzet uit Frankrijk zelf.

In de aanloop naar de beslissing werden de voorbije maanden al verschillende online petities georganiseerd om de terugbetaling te behouden. Eén ervan, mee opgezet door Boiron en andere fabrikanten, haalde naar eigen zeggen 1,2 miljoen handtekeningen.

Minister Buzyn zegt de volledige verantwoordelijkheid voor de maatregel op zich te nemen, ook als die onpopulair zou blijken. Ze zegt dat besparingen niet het eerste doel zijn, ook al zou de maatregel jaarlijks 127 miljoen euro in de staatskas houden. Ze schat dat zowat 7 miljoen Fransen in 2018 homeopathische middelen hebben gebruikt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud