Fransen stoppen Ablynx' onderzoek naar verkoudheidsvirus

Olivier Brandicourt, de CEO van de Franse farmareus Sanofi. ©REUTERS

Met één gortdroge zin zet Sanofi een streep onder onderzoek dat beleggers jarenlang flink wat waarde toedichtten.

Voor de werknemers en de oud-aandeelhouders van het Gentse Ablynx is het een zoetzure tweedaagse. Woensdagavond raakte bekend dat het kroonjuweel van het Gentse onderzoek, het bloedklontermiddel Cablavi, op de cruciale Amerikaanse markt verkocht mag worden

Cablavi, toen nog onder de minder vlotte werknaam caplacizumab, was de belangrijkste reden waarom de Franse farmareus Sanofi begin 2018 bijna 4 miljard euro op tafel legde om Ablynx van de beurs te halen.

De Fransen probeerden via de overname hun al jaren sputterende groeimotor weer aan de praat te krijgen. 'We gaan niet voor disruptie', beloofde CEO Olivier Brandicourt bij de ondertekening van de miljardendeal. 

©rv

Minder goed nieuws voor Ablynx was er 12 uur later, goed verborgen in het persbericht met de jaarresultaten van Sanofi . Daar staat op pagina 1 onder de noemer 'fase 2-onderzoek' kort dat Ablynx' onderzoek naar het verkoudheidsvirus RSV is stopgezet. 

Kindersterfte

Dat onderzoek werd toen Ablynx nog een beursgenoteerd bedrijf was, door analisten flink wat waarde toegedicht. RSV - voluit respiratoir syncytiaal virus - is een infectie aan de luchtwegen. De aandoening is een belangrijke oorzaak van kindersterfte. Tot op heden zijn geen krachtige medicijnen beschikbaar die de ziekte bij de kiem aanpakken. Ablynx had het uitgebreide onderzoek naar het medicijn twee jaar geleden opgestart

Pikant detail: ook de Gentse buren van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) voeren ook onderzoek naar het longvirus. Dat gebeurt net als bij Ablynx op basis van de unieke kenmerken van de antilichamen in lamabloed, dé Gentse 'specialiteit'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud