Frère pompt 75 miljoen in Frans farmafonds

Albert Frère op de algemene vergadering van GBL in april ©Photo News

GBL investeert 75 miljoen euro in een investeringsvehikel van de Franse familie Mérieux, een begrip in de farmaceutische wereld. Het is voor zover bekend de eerste keer dat de Frère-holding rechtstreeks in de farmasector investeert.

GBL doet de investering via Sienna Capital. De 75 miljoen euro komt in een fonds van 150 miljoen euro terecht. De andere helft wordt ingebracht door Institut Mérieux, de holding van de familie Mérieux.

Mérieux is een naam als een klok in de Franse farma. Aan de basis van de farmadynastie uit Lyon lag Marcel Mérieux, die ooit assistent was van Louis Pasteur. In 1897 richtte hij het Institut Biologique Mérieux op, dat later het Institut Mérieux werd. Vandaag de dag overkoepelt deze holding onder meer de bedrijven Mérieux Nutrisciences, bioMérieux (in vitro diagnose) en Transgène (therapeutische vaccins). Interessant om weten: het beursgenoteerde Transgene wordt geleid door Philippe Archinard, de voormalige CEO van Innogenetics (dat later in handen kwam van Solvay en nu toebehoort tot Fujirebio).

Het investeringsvehikel wordt beheerd door Mérieux Développement en is het tweede in zijn soort. Tussen 2010 en 2014 investeerde de private-equitypoot van Institut Mérieux al 70 miljoen euro in 12 bedrijven. De focus ligt nu opnieuw op starters en groeibedrijven uit de farma- en voedingsindustrie. Om geschikte doelwitten te vinden opende Mérieux Développement onlangs kantoren in de Verenigde Staten en werd Christine Demode aangesteld als CFO.

‘Wij zijn bijzonder vereerd samen te werken met de alternatieve investeringsholding van GBL, verankerd door de Canadese familie Desmarais en de Belgische familie Frère, die een uitstekende reputatie genieten en langetermijninvesteerders in de industriële sector zijn’, zegt Alexandre Mérieux, de voorzitter van Mérieux Développement, in een persbericht. Van zijn kant wijst Ian Gallienne, voorzitter van Sienna Capital, erop dat de familie Mérieux ‘meer dan een eeuw erkende expertise en wereldwijd leiderschap’ in gezondheidszorg heeft.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud