Galapagos boekt prille doorbraak in onderzoek naar longfibrose

Galapagos-CEO Onno van de Stolpe. ©karoly effenberger

De onderzoeksresultaten op een kleine groep patiënten zijn pril, maar bemoedigend. Voor Galapagos zelf, maar ook voor wie onder de zeldzame longziekte lijdt.

Galapagos was twee jaar terug al begonnen met een zogenaamde Fase 2-studie om de werkzaamheid te onderzoeken van GLPG1205. Dat is een potentieel nieuw geneesmiddel voor de behandeling van idiopathische longfibrose (IPF), een zeldzame longziekte.

Bij de studie kregen 68 patiënten zesentwintig weken lang het kandidaat-geneesmiddel of een placebo toegediend. De resultaten van het prille onderzoek zijn positief, laat Galapagos nu verstaan.

Pril geluk

Een test op 68 patiënten in pril onderzoek, het doet meestal beleggersharten niet sneller kloppen. Toch valt het belang niet te onderschatten. Het potentiële goudhaantje filgotinib, het middel dat de miljardenwaardering van Galapagos schraagt, traceert zijn roots naar zo'n kleine proof-of-conceptstudie in, of all places, Moldavië.

Het biotechnologiebedrijf zegt over te schakelen naar de volgende stap in tweede klinische testfase, waar de focus niet langer op de werkzaamheid ('proof of concept') maar op de juiste dosering zal liggen.

Galapagos heeft al onderzoeken lopen naar andere potentiële geneesmiddelen om fibrose te behandelen. Een van die studies bevindt zich zelfs in fase 3, de laatste grote horde voor een medicijn al dan niet kan worden gecommercialiseerd.

Beleggers keken uit naar de studie over GLPG1205 omdat het de enige klinische onderzoeksresultaten zijn die dit jaar nog te verwachten waren van het biotechbedrijf.

Afgelopen zomer kreeg Galapagos nog een opdoffer van formaat toen de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA bijkomende onderzoeken eiste naar filgotinib, een reumamiddel van Galapagos dat gezien wordt als het mogelijke goudhaantje van het bedrijf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud