Galapagos-CEO: 'We willen twee dosissen van filgotinib op de markt brengen'

Galapagos heeft een reumapil klaar voor de markt. Reumatoïde artritis is een ontstekingsziekte die leidt tot pijnlijke gewrichten. ©BELGA

Onno van de Stolpe, de CEO van Galapagos, maakte bij de presentatie van de kwartaalresultaten duidelijk dat het biotechbedrijf twee dosissen van zijn reumamiddel filgotinib naar de markt wil brengen, wat een competitief voordeel is tegenover de andere reumamedicijnen.

'We willen tabletten van 100 en van 200 milligram filgotinib uitbrengen omdat de artsen ernaar vragen', zei Galapagos-CEO Onno van de Stolpe. Filgotinib, het reumamiddel van Galapagos , zal op die manier een voordeel hebben tegenover de andere JAK-middelen op de markt, die maar een dosis hebben.

Vandaag zijn er al twee andere JAK-medicijnen op de markt. JAK-remmers werken in op bepaalde enzymen, de Janus-kinasen, in het lichaam en blokken die af om ontstekingen tegen te gaan. De medicijnen verlichten de pijn en verminderen ook de zwelling van de gewrichten. JAK-geneesmiddelen leiden vergeleken met andere reumageneesmiddelen tot minder nevenwerkingen.

Abbvie lanceert binnenkort upadacitinib, een JAK-remmer, en heeft dus een kleine voorsprong op filgotinib. Er zijn daarnaast ook al twee JAK-medicijnen op de markt.

Reumapil

Galapagos stelt de commerciële voorbereidingen te treffen met Gilead voor de verkoop van filgotinib. Eens het geneesmiddel is goedgekeurd door de autoriteiten zal de reumapil eerst in de Benelux worden gelanceerd. Naar verwachting gebeurt dat in de loop van volgend jaar.

Verder meldde Galapagos dat het in het eerste kwartaal twee fase1-studies heeft gestart, of nieuwe pistes naar een geneesmiddel. Nog voor het einde van het eerste halfjaar komt daar een derde studie bij.

Galapagos rekent voor de eerste drie maanden van dit jaar op een cashburn van 76 miljoen euro en voorspelt voor het hele jaar zo'n 320 à 340 miljoen euro te verbranden, in lijn met de verwachtingen. Galapagos zit nog op een berg cash van 1,2 miljard euro.

Het Mechelse biotechbedrijf zag zijn inkomsten in het eerste kwartaal slinken tot 40,9 miljoen euro. De kosten zijn bovendien toegenomen, omdat er meer studies zijn in een latere fase en die zijn duurder, want daar zijn patiënten bij betrokken. Op die manier eindigde Galapagos het eerste trimester 48,7 miljoen euro in het rood.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud