Galapagos gooit strategie om

Een medewerker van Galapagos in Leiden. ©Bloomberg

Het Mechelse biotechbedrijf Galapagos bespaart 150 miljoen euro met de heroriëntatie van zijn pijplijn. Daarnaast wordt met 5 miljard euro cash uitgekeken naar een 'transformatieve opportuniteit'.

Topman Onno van de Stolpe gaf in februari al te kennen dat Galapagos zijn strategie herbekeek. Een noodzakelijke ingreep na enkele zware tegenvallers voor beloftevolle kandidaat-geneesmiddelen drong zich op.

De Amerikaanse farmawaakhond FDA keurde het potentiële reumamiddel Jyseleca (filgotinib) voorlopig af en een artrosemedicijn flopte. Partner Gilead trok zich gedeeltelijk terug. En ook het veelbelovende middel ziritaxestat tegen de dodelijke longziekte IPF draaide op niets uit.

We kijken de toekomst met hernieuwd vertrouwen tegemoet.
Onno van de Stolpe
CEO van Galapagos

De heroriëntatie is een feit. Het risicoprofiel van de pijplijn wordt beperkt en aangepast. Dat leidt tot 150 miljoen euro aan kostenbesparingen, waarvan de helft dit jaar. 'We blijven ons richten op nieuwe targets om de onvervulde medische behoeften bij ontstekingsziekten, fibrose en nieraandoeningen aan te pakken.'

'Vertrouwen herstellen zal tijd vragen'

Peter Welford, doorgewinterd biotechanalist bij Jefferies, is blij met de strategische ommezwaai bij Galapagos. In zijn ochtendnota heeft Welford het over 'welkome ingrepen' als het over de stroomlijning van de ontwikkelingspijplijn en de besparingen van 150 miljoen euro gaat. Ook de speurtocht naar overnames is volgens de analist nodig om weer beleggersvertrouwen te kunnen tanken. Al wijst hij erop dat het 'revitaliseren' van Galapagos wat tijd kan vragen.

In de pijplijn van mogelijke medicijnen houdt Welford vooral nieuws over het Toledo-programma in de gaten. Dat speurt naar middelen tegen ontstekingsziekten en een potentieel psoriasismiddel GLPG3667.

GLPG3667, een experimenteel middel tegen psoriasis, is op weg naar fase 2b. Het onderzoek in stofwisselingsziekten en osteoartritis wordt stopgezet. De lancering van filgotinib in Europa ligt 'goed op schema', luidt het. Na deze herziening verwacht het biotechbedrijf dit jaar 580 tot 620 miljoen euro te verbranden. 'We kijken de toekomst met hernieuwd vertrouwen tegemoet.'

Overnamedeal

Naast de herziening van de pijplijn is er een andere pijler: de zoektocht naar een 'transformatieve opportuniteit'. Een overname dus die het bedrijf een nieuw elan kan geven. Aan middelen geen gebrek, op de bankrekening staat 5,1 miljard euro - tegen 5,7 miljard euro een jaar geleden.

'We zijn ervan overtuigd dat onze sterke kaspositie, deskundige teams en uitstekende research ons een sterke basis geven voor toekomstige groei', besluit topman Van de Stolpe het kwartaalrapport.

Galapagos sloot de eerste drie maanden van het jaar af met een operationeel verlies van 50,8 miljoen euro en een nettoverlies uit voortgezette activiteiten van 12,8 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud