Galapagos haalt 42 miljoen extra op

Bij de beursgang van het Belgische-Nederlandse biotechbedrijf op Nasdaq is ook de overtoewijzingsoptie volledig uitgeoefend. Daardoor brengt de operatie 42 miljoen dollar extra op of in totaal 317 miljoen dollar.

Galapagos maakte vorige week donderdag op indrukwekkende wijze zijn beursdebuut op de technologiebeurs Nasdaq. Het aandeel won maar eventjes 20 procent op die eerste Amerikaanse beursdag. Enkele weken geleden werd duidelijk dat het reumamedicijn van Galapagos een kaskraker kan worden en sindsdien is het enthousiasme onder beleggers bijzonder groot. De koers schoot pijlsnel omhoog, wat nog ondersteund werd door positieve analistenrapporten, en het bedrijf is sinds midden april meer dan een miljard euro waard.

De euforie kwam ook tot uiting bij de beursintroductie op Nasdaq. Voor de goede testresultaten met het potentieel geneesmiddel tegen reuma mikte Galapagos op 100 miljoen dollar, maar al snel werd het streefdoel opgetrokken. Eerst tot 200 miljoen dollar, uiteindelijk werd het 275 miljoen dollar.

Nu blijkt dat ook de greenshoe-optie volledig is uitgeoefend. Daardoor worden nog eens bijna een miljoen nieuwe aandelen uitgegeven, wat alles samen 42 miljoen dollar extra opbrengt. De totale bruto-opbrengst van de uitgifte loopt zo op tot ongeveer 317 miljoen dollar (279 miljoen euro).

Galapagos-topman Onno van de Stolpe maakte eerder duidelijk dat hij het geld onder andere wil gebruiken om het onderzoek naar een medicijn tegen een zeldzame, fatale longziekte te financieren en het vervolgens zelf op de markt te brengen. Galapagos gaat mogelijk ook onderzoeksprogramma’s van andere bedrijven overnemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud