Galapagos koopt belang in Canadees biotechbedrijf

Onno Van De Stolpe, CEO van Galapagos, kreeg onlangs de award voor Manager van het Jaar. ©BELGA

Galapagos en Fibrocor Therapeutics breiden hun samenwerking uit en gaan samen op zoek naar nieuwe geneesmiddelen om fibrose te behandelen.

Als onderdeel van het akkoord neemt Galapagos  ook een aandelenbelang in het Canadese biotechbedrijf, en krijgt het een zitje in de raad van bestuur. Details over het investeringsbedrag en het procentuele belang worden niet vrijgegeven.

Een jaar geleden gingen de twee partijen al eens aan tafel zitten, wat uitmondde in een kleine samenwerking. Galapagos kocht daarbij de exclusieve rechten op een onderzoeksprogramma van Fibrocor naar een middel tegen IPF: idiopatische pulmonale fibrose, een chronische ziekte waarbij de longfunctie gestaag verslechtert door bindweefselvorming. 

Nu neemt Galapagos een optie om vier extra onderzoeksprogramma's - die nog in het labostadium zitten - naar  zich toe te trekken. Galapagos betaalt daarvoor een niet gespecifieerde licentievergoeding, en zal extra geld op tafel leggen als het de opties licht. Daarna neemt Galapagos het onderzoek over en kan Fibrocor rekenen op mijlpaalbetalingen en royalty's als het onderzoek opschiet. 

Speerpunt

De deal toont aan dat Galapagos stilaan tot de groten behoort, en zijn pijplijn verder kan uitbouwen door interessante projecten in te kopen. Met een cashberg van 5,5 miljard euro (eind september) heeft het daarvoor alleszins voldoende geld.  

De keuze voor Fibrocor is niet geheel verrassend. De zoektocht naar IPF-middelen is de voorbije jaren een van de speerpunten van Galapagos geworden. Een van de eigen IPF-middelen in ontwikkeling doorloopt momenteel de laatste studiefase waar 1.500 patiƫnten bij betrokken zijn.

Daarnaast wil het ook fibrose (bindweefselvorming) in andere organen van naderbij bekijken. Fibrocor legt zich onder meer ook toe op fibrose van longen, nieren en lever, maar al het onderzoek zit nog in een vroeg stadium.

'Fibrocor slaagt er duidelijk in met zijn technologieplatform nieuwe, interessante targets te identificeren', stelt Galapagos. Dat betekent dat Fibrocor de weg kan openen naar medicijnen die ziektes op een compleet nieuwe manier en via een nieuw werkingsmechanisme bestrijden.

Het vertrekt daarbij van een uitgebreide biobank met niergegevens en een geneticaplatform waarmee het onderliggende genetische factoren van de ziekte blootlegt.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud